Hlavní obsah

Smrt velvyslance USA v Benghází zmařila naději Riceové na post šéfky diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Velvyslankyně USA při OSN Susan Riceová stáhla své jméno ze seznamu možných kandidátů na nového ministra zahraničí, který by nahradil odstupující Hillary Clintonovou. Oznámil to v noci na pátek americký prezident Barack Obama. Riceová přitom byla pokládána za favoritku na tento post, o šance ji připravil ale útok islámských radikálů v libyjském Benghází.

Foto: Jim Young, Reuters

Susan Riceová

Článek

Riceová v dopise Obamovi své rozhodnutí neucházet se o funkci zdůvodnila tím, že její schválení do funkce by bylo obtížné. „Jsem teď přesvědčena, že schvalovací proces by mohl být dlouhý, rušivý a nákladný jak pro vás, tak pro naše národní i mezinárodní priority. Kompromisy v naší zemi nemají cenu, pozice ministryně zahraničí by neměla být politizována,“ napsala Riceová a dodala, že je poctěna tím, že byla navrhována na tuto funkci, uvedla televize NBC.

Barack Obama její rozhodnutí přijal. Ocenil je republikánský senátor Lindsey Graham, který patřil k jejím největším kritikům.

Útok byl promyšlený teroristický čin

Republikáni jednu dobu hrozili, že jmenování Riceové ministryní zablokují v Senátu. Riceová se ocitla pod palbou kritiky ze strany republikánů, když po zářijovém útoku na americký konzulát v Benghází v televizi tvrdila, že násilí bylo spontánním vyjádřením hněvu vyznavačů islámu kvůli urážlivému filmu Nevinnost muslimů. Později ale vyšlo najevo, že to není pravda a šlo o promyšlenou akci teroristů, při které zemřel velvyslanec Christopher Stevens a další tři Američané.

Riceová v americké zahraniční politice působí od roku 1993. Začala za prezidenta Billa Clintona jako řadový zaměstnanec Národní bezpečnostní rady. Poté zažila rychlý kariérní vzestup a v roce 2009 se stala americkou velvyslankyní při OSN.

Nyní se spekuluje, že post zaujme demokrat John Kerry, který neúspěšně  kandidoval proti Georgi Bushovi v prezidentských volbách v roce 2004, nebo republikán Chuck Hagel.

Reklama

Výběr článků

Načítám