Hlavní obsah

Skákala na trampolíně, když přišel výstřel. Mezi oběťmi v Minneapolisu jsou i děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Za posledních 14 dní byly v Minneapolisu postřeleny i tři děti mladší deseti let. Jedno ve středu zemřelo, dvě ještě bojují v nemocnici o život. Násilná trestná činnost ve městě za minulý rok narostla o 21 procent. Na vině je nejen pandemie koronaviru, ale i nedostatek příležitostí pro mladé z chudých rodin. Hlavně odložte zbraně, vyzývá tamní policejní inspektor.

Foto: Aaron Lavinsky, ČTK/AP

Janay Chappell při petě za její šestiletou sestru Aniyu Allenovou zastřelenou v Minneapolisu

Článek

Zmíněné případy postřelených dětí spolu nesouvisí, přesto mají jedno společné: ve všech případech byly děti zasaženy do hlavy při naprosto nevinných činnostech.

Desetiletý Ladavionne Garrett Jr. jel na konci dubna s rodiči autem na návštěvu k babičce, když v okolí někdo vystřelil. Kulka zasáhla jeho.

Kriminalita v Minneapolis stále neklesá, policie si půjčila vrtulník

Amerika

Pro devítiletou Trinity Ottoson-Smithovovou měla být sobota 15. května radostným dnem – konala se narozeninová oslava její nejlepší kamarádky. Zrovna skákala na venkovní trampolíně, když někdo projel uličkou za domem a směrem na zahradu vystřelil a zasáhl Trinity do hlavy.

„Prostě jen dělala to, co nevinné děti dělají,” uvedl její otec.

Třetí případ se stal v pondělí. Šestiletá Aniya Allenová se vracela s matkou z McDonaldu domů, když se jejich auto ocitlo uprostřed křížové palby. Slyšet bylo prý více než 30 ran. O dva dny později Aniya svým zraněním podlehla.

Foto: Aaron Lavinsky, ČTK/AP

Pieta za šestiletou Aniyu Allenovou zastřelenou v Minneapolisu

Nejen vina pandemie

Už rok uběhl od šokující smrti Afroameričana George Floyda v Minneapolisu. Aktivisté i politici tehdy po vlně protestů začali přicházet s možnými řešeními, jak vysokou míru kriminality (a současně nepřiměřených zákroků policie) řešit. Zatím se zdá, že se nic nezměnilo.

V Minneapolisu obrátili: Místo zrušení policie přichází její posílení

Amerika

Podle deníku Star Tribune vzrostl počet násilných trestných činů za uplynulý rok o 21 procent. U krádeží majetku došlo k 10procentnímu nárůstu. Kriminalita prostupuje napříč městem, nejčastější je ale v chudších částech.

Moje poselství těm klukům, co tam venku nosí zbraně: zabíjíte svoje vlastní lidi, sakra. Teď jsou mezi obětmi i děti. Musíme tyhle zbraně odložit, protože to opravdu neprospívá naší komunitě.
inspektor Charlie Adams

Odborníci na duševní zdraví a různí lídři komunity tvrdí, že násilí nemá jednu konkrétní příčinu. Shodují se ale, že je bezpochyby na vině pandemie, která po sobě zanechala mnoho nezaměstnaných, kteří nemají jak zaplatit účty, a uzavřela školy. Dalším problémem je čím dál větší nedostatek dostupného bydlení.

Biden: Verdikt v případě Floyda může být velkým krokem kupředu

Amerika

„Moje poselství těm klukům, co tam venku nosí zbraně, je: Zabíjíte svoje vlastní lidi, sakra. Teď jsou mezi obětmi i děti. Musíme tyhle zbraně odložit, protože to opravdu neprospívá naší komunitě,” řekl na občanském setkání inspektor čtvrtého okrsku Charlie Adams.

„Přál bych si, aby tohle střílení už přestalo,” dodal Adams s tím, že je ale vědom toho, že pro řešení situace bude potřeba mnohem více než jen zvýšený počet policistů v ulicích.

Obama se pustil do levicového křídla strany kvůli policii

Amerika

„Spousta těchto mladých lidí, kteří venku střílejí a prodávají drogy, prostě nemají potřebné příležitosti se vzdělat nebo si najít zaměstnání. Takže tohle je mnohem větší problém než jen zajišťování bezpečnosti,” řekl.

Minulý rok zaznívaly občanskou společností nápady na odebrání peněz policii a předání jejích kompetencí jiným organizacím. Někteří radikální aktivisté navrhovali, že by se měla policie radši zrušit úplně. Tyto ideje odsoudil nejen demokratický starosta Minneapolisu Jacob Frey, ale například i bývalý prezident Spojených států Barrack Obama.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám