Hlavní obsah

Senátoři chtějí pro atentátníka z Bostonu status nepřátelského bojovníka, přišel by o práva

Džochar Carnajev, 19letý mladík podezřelý z útoků při bostonském maratónu, byl po svém pátečním zatčení ve Franklin Street ve Watertownu převezen se zraněními ve vážném stavu do nemocnice Boston Beth Israel Deaconess. Co se nyní bude dít? Televizní stanice CNN s odkazem na činitele ze senátu i oborníky uvedla, že jde o zvláštní případ.

Foto: Robin Young, ČTK/AP

Nedatovaná fotografie Džochara Carnajeva

Článek

Ačkoli by se mohlo zdát, že se zatčením Carnajeva to podstatné skončilo, nejdůležitější okolnosti případu jsou stále otázkou. „Proč se tihle mladí muži, kteří zde vyrůstali a studovali jako součást naší společnosti a naší země, uchýlili k takovému násilí? Jak ty útoky plánovali a provedli? Pomáhal jim někdo?“ tázal se například americký prezident Barack Obama. Podle něj rodiny pozůstalých po obětech atentátu žádají odpovědi.

Džochar Carnajev s bratrem Tamerlanem, který zahynul po přestřelce s policií, jsou podezřelí z nastražení náloží, které usmrtily tři osoby, zabití člena ochranky a dalších zločinů.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé oslavují v ulicích Bostonu dopadení Carnajeva

Pokud bude zdravotní stav mladšího Carnajeva uspokojivý, mohl by jít před soudce ještě v sobotu. „Za normálních okolností by člověk zatčený v pátek šel k soudu až v pondělí, ovšem za těchto zvláštních podmínek se tak může stát už v sobotu,“ řekl CNN analytik Jeffrey Toobin.

„Na kauci propuštěn samozřejmě nebude,“ dodal. Podle něj bude do třiceti dnů stanoveno předběžné slyšení. „A tehdy případ začne,“ uvedl.

"Nepřátelský bojovník"

Podle zdroje z amerického ministerstva spravedlnosti, citovaného CNN, jež neuvedla s ohledem na požadavek anonymity jeho jméno, bude Carnajev zasluhovat zvláštní zacházení. Zájem veřejné bezpečnosti podle zdroje vyžaduje, aby vyšetřovatelé mohli Carnajeva vyslechnout ještě předtím, než by mu mohly být sděleny jeho práva (tzv. práva Miranda), jak vyžaduje za normálních okolností zákon. Podle něj má každý podezřelý právo nevypovídat a může dostat právní pomoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah proti podezřelému atentátníkoviVideo: Reuters

Podle senátorů Johna MCaina a Lindseye Grahama je tento případ odlišný. Oba senátoři požadují, aby byl Carnajevovi udělen status tzv. nepřátelského bojovníka, který se používá, pokud jsou země ve válečném stavu.

„Teď, když je ve vazbě, poslední, co bychom chtěli, je, aby nevypovídal. Kvůli zpravodajským službám je absolutně nutné, aby byl vyslechnut. Z hlediska válečného práva jej můžeme držet jako nepřátelského bojovníka, jemuž nenáleží práva Miranda ani právník,“ nechali se slyšet senátoři.

Profesor Alan Dershowitz, prominentní právník oslovený CNN, je však striktně proti. „Nemožné. Není možné, aby se s americkým občanem, který spáchá zločin na americké půdě v Bostonu, zacházelo jako s nepřátelským bojovníkem. Nikdy se to nestane, bylo by to úplné ignorování zákona,“ uvedl.

Carnajev je ve vážném zdravotním stavu v přísně střežené nemocnici v Bostonu. Nebyl zatím obviněn. Rozhodující bude, zda se dostane před státní, nebo federální soud. Podle Dershowitze může fakt, ke kterému soudu bude přidělen, rozhodnout o jeho životě či smrti. Legislativa v Massachusetts totiž na rozdíl od té federální nezná trest smrti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám