Hlavní obsah

Senát USA zahajuje proces ke druhému Trumpovu impeachmentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V americkém Senátu začíná v úterý soud pramenící z druhé ústavní žaloby vznesené proti Donaldu Trumpovi. Jak dlouho potrvá, není zcela jasné, podle některých amerických médií by ale proces mohl být už příští týden uzavřený. Na první jednací den je naplánovaná rozprava o tom, zda souzení Trumpa po odchodu z prezidentské funkce je či není v rozporu s ústavou. Očekává se, že Senát konání procesu podpoří.

Foto: Leah Millis, Reuters

Donald Trump

Článek

Začátek úterního jednání byl naplánován na 13:00 místního času (19:00 SEČ). Následovat by mohla i několikahodinová rozprava o ústavnosti. Úvodní řeči kongresmanů, kteří vystupují v roli prokurátorů, a Trumpovy obhajoby mají přijít ve středu. Prohlášení procesu za protiústavní není pravděpodobné, neboť většina senátorů už v lednu dala najevo, že v souzení bývalého prezidenta nevidí problém.

Trumpovi právníci cupovali ústavní žalobu jako politické divadlo

Amerika

Trumpovi právníci hájí opačné stanovisko, ačkoli v tomto směru se rozchází s mnoha odborníky. Zástupci exprezidenta také odmítají, že by jejich klient vyprovokoval lednové násilnosti v sídle Kongresu, které vyústily v obvinění z „podněcování ke vzpouře“. „Skutečnou pravdou je, že lidé, kteří zločinně vnikli do Kapitolu, tak učinili sami od sebe a ze svých vlastních důvodů,“ uvedla obhajoba v dokumentu předloženém Senátu v pondělí.

Trumpa si Rusko pěstovalo 40 let, byl to ochotný papoušek, tvrdí agent KGB

Amerika

Podle takzvaných manažerů impeachmentu, kteří budou v následujících dnech prezentovat obžalobu, o vině Trumpa není pochyb. Jeho odsouzení se nicméně před zahájením procesu zdálo být velmi nepravděpodobné. Pro uznání Trumpovy viny by se muselo k 50 senátorům Demokratické strany připojit nejméně 17 republikánů, ovšem jen pět republikánských senátorů v lednu podpořilo samotné konání procesu.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Do toho se podobně jako do veškerého dění v Kongresu promítnou obavy ze šíření koronaviru, uvedla agentura AP. Senátoři možná během procesu nebudou jen v hlavním jednacím sále, ale také v přilehlé „mramorové místnosti“ nebo v ochozech pro zástupce veřejnosti, aby mezi nimi byly větší rozestupy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám