Hlavní obsah

Trumpa si Rusko pěstovalo 40 let, byl to ochotný papoušek, tvrdí agent KGB

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Washington

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa si Rusko pěstovalo přes čtyřicet let, řekl listu The Guardian bývalý agent KGB Jurij Švec, který byl vyslán v osmdesátých letech do USA jako špion. Podle něj se choval jako ochotný papoušek protizápadní propagandy, kterou Moskva oceňovala. Na jeho výpovědích stojí nová kniha novináře Craiga Ungera American Kompromat.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Donald Trump vstupuje s manželkou Melanií do letadla, které je dopraví na Floridu.

Článek

„Tohle je příklad, jak byli lidé rekrutováni ještě jako studenti a pak získávali významnější pozice. Něco takového se stalo i s Trumpem,” řekl Švec listu po telefonu ze svého domu ve Virginii.

Major KGB Švec působil v osmdesátých letech ve Washingtonu jako korespondent agentury TASS. Po rozpadu SSSR se v roce 1993 přestěhoval do USA a získal tam americké občanství, pracoval v oblasti bezpečnostních služeb a byl partnerem jiného agenta KBG, zavražděného Alexandra Litviněnka.

Od svatby se Zelníčkovou pod dohledem tajných služeb

Unger, který napsal knihu House of Trump, House of Putin, v nové publikaci píše, že Sověti začali mít o Trumpa zájem už v roce 1977, kdy se oženil se svou první manželkou, Češkou Ivanou Zelníčkovou. Podle něj byl Trump terčem špionážních operací, na které dohlížela československá tajná služba spolu se sovětskou.

O tři roky později Trump otevřel hotel Grand Hyatt u newyorské Central Station, což byl přestavěný a zmodernizovaný hotel Commodore. Dvě stě televizních přijímačů koupil Trump od Semjona Kislina, což byl ruský emigrant, který vlastnil obchod s elektronikou Joy-Lud na Páté avenue. Podle Švece byla firma ovládaná KGB a Kislin pro sovětskou tajnou službu vyhledával lidi, kteří by se mohli hodit pro spolupráci. Trumpa označil jako byznysmena, který stoupá na žebříčku a mohl by se hodit. Kislin ale popírá, že by pracoval pro KGB.

To ale nevylučuje, že KGB měla o Trumpa zájem, když se svou ženou Ivanou navštívil v roce 1987 poprvé Moskvu a Petrohrad. Švec tvrdí, že právě tehdy mu lidé od KGB vnukli ideu, že by se měl dát na politiku.

Vy byste byl ale prezident! KGB krmila Trumpovu ješitnost

„Pro KGB to byla ofenzíva šarmu. Sebrali o něm hodně informací, takže věděli, jaký je. Měli dojem, že je intelektuálně i psychicky nevyzrálý a podléhá lichotkám. A tímto způsobem ho využili. Hráli s ním hru, že na ně ohromně zapůsobil a že jsou přesvědčeni, že je tím pravým člověkem, který by se měl jednou stát americkým prezidentem, protože ho lidi mají rádi jako muže, který by mohl změnit svět. Krmili ho tím, a nakonec se to stalo. V tu dobu to byl velký úspěch pro aktivní postup KGB,“ uvedl Švec.

Trumpovi chtěli při Miss v Moskvě poslat do hotelu ženy, uvedl jeho bodyguard

Zahraniční

Podle něj krátce po návratu do USA vstoupil do republikánské strany a začal vést politickou kampaň, že by Spojené státy neměly platit ochranu zemím, které se mohou chránit samy. Už tehdy se vyjádřil negativně k zapojení USA do NATO a kritizoval, že Spojené státy jsou zneužívány Japonskem a Saúdskou Arábií i dalšími, když po nich chtějí ochranu a neplatí za to. V SSSR Trumpovy výlevy ocenili a pochválen byl i Švec za novou akvizici.

Velký úspěch KGB

„Nemělo to precedens. Znám docela dobře aktivní přístup KGB od počátku 70. let a z 80. let a poté i ruský aktivní přístup. Neslyšel jsem o ničem takovém, nebo aspoň podobném, než se Trump stal prezidentem,“ dodal Švec.

Podle něj bylo těžké uvěřit, že by podobné názory, jako měl Trump, mohl někdo publikovat pod svým jménem a že by to mohlo působit na významné lidi na Západě. Ale stalo se tak a Trump usedl v Bílém domě. K tomu ale došlo až v roce 2016.

Švec ovšem pomíjí, že mezitím Trump od republikánů odešel a v roce 1989 se stal členem Nezávislé strany a v roce 2001 dokonce demokratem. V roce 2004 řekl stanici CNN, že se v mnoha případech více identifikoval s demokraty. V roce 2009, po vítězství Baracka Obamy ve volbách, se ale opět přidal k republikánům.

Trump měl ovšem také období, kdy se mu vůbec nedařilo.

V hledáčku ruských tajných služeb byl Trump určitě v roce 2013, když byl v Moskvě na soutěži ženské krásy Miss Universe.

Trumpovo vítězství v roce 2016 Kreml uvítal. Vyšetřování vedené zvláštním agentem Robertem Muellerem ale nepotvrdilo, že by se Trump dostal k moci s ruskou pomocí, i když se Moskva do voleb vměšovala. „Pro mě byla Muellerova zpráva zklamáním, protože lidé čekali, že to bude vyšetřování všech vazeb mezi Trumpem a Moskvou, zatímco to bylo jen vyšetřování možných trestných činů,“ řekl Švec, který si pak pro sebe vedl vlastní vyšetřování. „Pak jsme se dali dohromady s Craigem Ungerem. Jsme přesvědčeni, že kniha zvedla to, co Mueller nechal stranou,“ doplnil.

Trump a ani jiný Američan s Ruskem nespolupracoval, uvádí Muellerova zpráva

Amerika

Iniciativa Nadace Střediska pro americký pokrok Moskevský projekt zjistila, že Trump a lidé, kteří vedli jeho kampaň a pak působili v týmu přebírajícím moc, měli 272 kontaktů s Rusy a došlo k nejméně 38 schůzkám.

Moskva nabízela Trumpovi před volbami spolupráci, tvrdí vyšetřovatel

Zahraniční

Craig Unger se shoduje se Švecem v hodnocení bývalého prezidenta: „Trump byl z řady ohledů perfektní cíl, jeho ješitnost a narcismus ze něj udělaly přirozený cíl k rekrutování. Byl přes 40 let pěstován – až do svého zvolení.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám