Hlavní obsah

Rusové uspořádají s Venezuelany manévry v Karibiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Venezuela a Rusko uspořádají v listopadu společné vojenské cvičení v Karibském moři. V sobotu to podle agentury Reuters oznámil vysoký představitel venezuelského námořnictva Salbarore Cammarata.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle Cammaraty se cvičení uskuteční od 10. do 14. listopadu a zapojí se do něj několik ruských lodí, asi 1 000 ruských vojáků a venezuelské letectvo a námořnictvo. Cammarata také zdůraznil, že je to poprvé, co se plavidla ruské flotily zapojí do námořních manévrů v Latinské Americe.

Podle Reuters manévry v Karibiku zřejmě přispějí k dalšímu napětí mezi Moskvou a Washingtonem. Vztahy obou velmocí se výrazně ochladily po srpnovém rusko-gruzínském konfliktu na Kavkaze a dále se zhoršily poté, co Moskva uznala nezávislost gruzínských separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie.

Také vztahy Washingtonu s Caracasem jsou vyostřené. Venezuelský prezident Hugo Chávez už v červenci vyzval k uzavření strategického spojenectví s Ruskem, aby pomohlo Venezuelu ochránit před USA. Nedávno řekl, že také on je připraven uznat samostatnost gruzínských regionů.

Rusko Venezuele nedodává jen zbraně, obě země nedávno rozšířily i spolupráci v energetické oblasti. Na venezuelský trh nově vstoupí tři ruské společnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám