Hlavní obsah

Chávez je pro uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Venezuelský prezident Hugo Chávez prohlásil, že je ochoten uznat samostatnost gruzínských regionů Jižní Osetie a Abcházie. Obě proruské oblasti vyhlásily nezávislost už v devadesátých letech, až do tohoto měsíce to však nikdo neuznal. Tento týden tak učinilo Rusko v reakci na vojenský konflikt s Gruzií.

Článek

Chávez termín uznání neuvedl. V podobném duchu se už vyjádřil také běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Není to nic překvapivého, proti odtržení Jižní Osetie a Abcházie je Severoatlantická aliance a zachování územní celistvosti Gruzie a odchod ruských vojsk ze země požaduje také česká vláda.

Gruzínská strana v reakci na ruské uznání přerušila s Moskvou diplomatické styky.

Moskva do Jižní Osetie vyslala začátkem měsíce vojska poté, co tam Gruzínci poslali tanky, aby vzbouřenecký region dostali pod kontrolu.

Rusko může absorbovat Jižní Osetii i Abcházii

Mluvčí jihoosetského parlamentu Znaur Gasijev uvedl, že Jižní Osetie by se mohla během pár let stát součástí Ruska. Abcházský ministr zahraničí Sergej Šamba zase uvedl, že Abcházie by se "mohla stát součástí Unie Ruska a Běloruska".

Moskva to nekomentovala.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám