Hlavní obsah

Rusku Butinovou v USA odsoudili za snahu o proniknutí do asociace držitelů zbraní

– Washington • Aktualizováno

Rusku Mariju Butinovou, která se přiznala, že se v zájmu cizí mocnosti snažila proniknout do vlivné americké asociace držitelů zbraní NRA, poslal v pátek americký soud na 18 měsíců za mříže. Butinová se k tomu přiznala. Sama v Rusku založila organizaci hájící práva lidí vlastnící střelné zbraně, uvedl list The Washington Post.

Foto: Reuters

Marija Butinová

Článek

Soudkyně Tanya Chutkanová také rozhodla, že po vykonání trestu bude Ruska deportována do jednoho roku. Butinová už v prosinci přiznala, že pracovala jako nedeklarovaná agentka cizí vlády. Ze špionáže obviněna nebyla.

Její obhájci uvedli, že pokus prokuratury na poslední chvíli vznést obvinění ze špionáže byl jen účelový, aby obhájili žádost o 18měsíční vězení.

Butinová přiznala, že se s bývalým ruským senátorem Alexandrem Toršinem a jedním Američanem pokoušela vytvořit neoficiální komunikační linky s Američany, kteří mohli mít vliv na americkou politiku. NRA je velmi vlivná na tvrdé republikány navázaná skupina sdružující držitele zbraní, která nejen hájí neomezené právo na držení střelných zbraní, ale také má značný politický vliv.

Butinová správě odhadla, že volby vyhraje Donald Trump a od března 2015 jezdila na různé konference, kde byli i republikánští kandidáti na prezidenta a pořádala večeře pro bohaté Američany. S Trumpem se osobně setkala, v roce 2015 mu na shromáždění v Las Vegas položila dotaz na budoucí vztahy s Ruskem. Trump tehdy řekl, že s Putinem bude vycházet velmi dobře.

Do NRA se dostala, protože v Rusku založila skupinu hájící práva držitelů zbraní. Pomohl jí v tom Toršin a zřejmě i dlouholetý poradce Paul Erickson, který s ní měl románek poté, co ji potkal v Moskvě.

Obhájci uváděli, že Butinová byla motivována dobrými úmysly, snahou zlepšit politické vztahy obou zemí. Vyjádřila navíc lítost a v průběhu procesu se pokoušela svá pochybení napravit tím, že plně spolupracovala. Nebrala také žádné peníze od Ruska. Prezident Vladimir Putin uvedl, že o její příslušnosti k ruským rozvědkám žádná ruská tajná služba nic neví.

Žaloba se opírala o názor bývalého agenta FBI, že její aktivity měly všechny znaky zpravodajské operace s cílem se zaměřit na vlivné politické osobnosti, které by se pak mohl Kreml pokusit získat na svou stranu. Soudkyně odmítla jeho názor vyškrtnout, navrhla ale odklad procesu, ale to obhajoba Butinové nechtěla.

Butinová je první Ruskou, které byla odsouzena za snahu ovlivnit americkou politiku před prezidentskými volbami v roce 2016. Její případ však neměl na starosti zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který zkoumal možné ruské vměšování do amerických voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám