Hlavní obsah

Romney vyhrál další troje primárky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý guvernér státu Massachusetts Mitt Romney vyhrál další troje primárky republikánů, oznámila stanice CNN. Romney porazil svého nejvážnějšího konkurenta Ricka Santoruma ve Wisconsinu, Marylandu i Washingtonu D.C. Přestože Santorum z boje neutíká, Romney má zajištěnou polovinu z nejméně 1 144 delegátů potřebných k nominaci do podzimních voleb příštího prezidenta USA.

Foto: ČTK/AP

Mitt Romney

Článek

„Připsali jsme si skvělé vítězství naší kampaně za znovunastolení slibu Americe,“ prohlásil po prvních odhadech televize CNN Romney v Milwaukee. Dál pokračoval v kritice prezidenta Baracka Obamy, který je jasným kandidátem Demokratické strany pro listopadové volby. Romney nazval Obamovy ekonomické plány snahou zavést „centrálně řízenou společnost“.

„Máme před sebou základní volbu: prezident slíbil přeměnit Ameriku a poslední čtyři roky strávil pokládáním základů nové vlády centrálně řízené společnosti. Já chci příští čtyři roky strávit přebudováváním základů společnosti příležitostí, kterou poženou vpřed svobodní lidé a svobodné podnikání,“ řekl Romney.

Foto: Novinky

Výsledky primárek republikánů 2012

Výsledky hlasování
Maryland
Mitt Romney49 procent
Rick Santorum29 procent
Newt Gingrich11 procent
Ron Paul10 procent
Wisconsin
Mitt Romney43 procent
Rick Santorum38 procent
Newt Gingrich6 procent
Ron Paul12 procent
Washington D.C.
Mitt Romney70 procent
Rick Santorumo hlasy se neucházel
Newt Gingrich11 procent
Ron Paul12 procent

Podle CNN mu úterní trojí vítězství zaručuje polovinu z nejméně 1144 hlasů volitelů potřebných k získání nominace za Republikánskou stranu na jejím sjezdu.

Romneyho nejvážnější soupeř, bývalý pensylvánský senátor a ultrakonzervativec Rick Santorum ale naznačil, že bude bojovat dál přinejmenším do 24. dubna, kdy se konají primárky v dalších pěti federálních státech.

Pravidla primárek
Pravidla primárek určují strany a částečně i zákony jednotlivých 50 států USA. Nejčastěji mají formu klasických voleb pro registrované členy dané strany. Někde se k jedné z nich mohou připojit i nečlenové. Voliči strany ve volebních okrscích vybírají delegáty okresních kol a ti pak celostátní delegáty.
Jelikož se preference zpravidla nemění, je již první kolo považováno za směrodatný výsledek.
Někde se ale místo primárek konají volební shromáždění. Demokratické caucusy jsou zábavné tím, že přívrženci kandidátů se shromáždí ve vymezených místech, odkud mají 30 minut na to, aby přesvědčili ty druhé, že právě jejich favorit je ten pravý.

Reklama

Výběr článků

Načítám