Hlavní obsah

Republikánský výbor zadusil povstání vůči Trumpovi

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snahy některých republikánů zabránit Donaldu Trumpovi (70), aby získal na konventu – celostátním stranickém sjezdu, který začíná v pondělí v Clevelandu – prezidentskou nominaci, v pátek rozmetal výbor, který má na starost pravidla volby.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Demonstrace proti Donaldu Trumpovi v Clevelandu.

Článek

Hlasováním totiž zamítl návrh, aby delegáti sjezdu mohli volit kandidáta podle vlastního výběru. „Výbor schválil pravidlo zavazující delegáty odevzdat hlas kandidátům, kteří zvítězili v primárkách nebo na volebních shromážděních v jejich příslušném státě,“ potvrdila CNN.

„Křečovitá a povýšenecká snaha zastavit pana Trumpa, jehož podporuje většina republikánů, tak ztroskotala,“ řekl Paul Manafort (67), Trumpův strategický poradce a jeho pravá ruka.

Také politický analytik Stuart Stevens (61), který se podílel na kampaních George W. Bushe a Mitta Rommneye, počítá s tím, že newyorský miliardář bez politických zkušeností má nominaci v kapse.

Trump potřebuje 1 237 hlasů. V primárkách a na shromážděních si jich připsal přes 1 500. Možná že někteří volitelé vyjádří své mínění tím, že vůbec nepřijedou – jejich bojkot se však bodem zlomu nestane,“ vysvětlil.

Pence kandidátem na viceprezidenta

„Jsem opravdu zděšen. Jeho extrémní názory na přistěhovalce a bezpečnostní politiku nevystihují postoje Američanů. Mám však za to, že straně by mnohem víc uškodil zničující rozkol na sjezdu než kandidát Trump,“ citoval list The New York Times  (NYT) jednoho z delegátů, který si přál zůstat v anonymitě.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Donald Trump

Trump si v pátek za spolukandidáta vybral Mikea Pence (57), guvernéra státu Indiana, jehož by měl konvent v Clevelandu schválit jako uchazeče o viceprezidentský úřad. „S potěšením oznamuji, že jsem si vybral guvernéra Pence za svého spolukandidáta. Je to čestný, charakterní muž,“ sdělil na Twitteru.

CNN označila Trumpův tah za logický. „Sám je politický outsider a nemá vůbec žádné zkušenosti s fungováním vlády. Protřelý rutinér Pence se zdvořilým a taktním vystupováním se ideálně hodí na pozici seniora učitele,“ okomentovala.

„Pence se těší značné autoritě a v sociálních otázkách se vytrvale přidržuje konzervativních názorů. Loni se aktivně zapojil do polemiky o změně zákona státu Indiana o svobodě víry. Tyto úpravy zaměstnavatelům umožňují diskriminovat při přijímacím řízení do zaměstnání příslušníky sexuálních menšin,“ upozornil NYT.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám