Hlavní obsah

Republikáni v Senátu USA ještě víc posílili

– New Orleans

Americká demokratická senátorka Mary Landrieuová utrpěla porážku v sobotním druhém kole voleb ve státě Louisiana od republikánského kandidáta Billa Cassidyho. Republikáni tak mají nyní v horní komoře amerického Kongresu 54 křesel.

Foto: Lee Celano, Reuters

Republikán Bill Cassidy je vítězem druhého kola voleb do Senátu v Louisianě.

Článek

Podle agentury Reuters se republikánům podařilo v předvolební kampani úzce spojovat Landrieuovou s demokratickým prezidentem Barackem Obamou, který je v Louisianě mezi voliči krajně nepopulární.

Landrieuová se snažila uchovat jedno z posledních dvou míst demokratů na jihovýchodě USA poté, co minulý měsíc přišli o tradiční bašty Arkansas a Severní Karolínu. V Louisianě jako jediném státě USA se v sobotu konalo druhé kolo hlasování po volbách v listopadu, protože tam v prvním kole nikdo nedostal většinu hlasů.

Foto: Jonathan Bachman, Reuters

Poražená demokratka Mary Landrieuová

Po šesti letech od svého triumfálního zvolení do Bílého domu čelí Obama nejsilnější republikánské většině v Kongresu za dlouhá desetiletí. Republikáni v listopadu získali většinu v Senátu a posílili svou převahu ve Sněmovně reprezentantů. Volby byly všeobecně považovány za referendum o Obamovi, jehož popularita je na dlouhodobém minimu. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Foto: Profimedia.cz

Maskotem amerických demokratů je od roku 1837 osel, někde však i kohout.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Prezident USA Barack Obama při prohlášení náletech na pozice IS v Sýrii

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám