Hlavní obsah

Republikáni v Senátu chtějí projevy k impeachmentu stihnout za čtyři dny

Washington

Úvodní projevy obžaloby a obhajoby v procesu impeachmentu proti americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi by se podle návrhu republikánů měly stihnout za čtyři dny. Demokraté návrh, který unikl do médií a o němž by se mohlo hlasovat už v úterý, kritizují.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Vůdce republikánské většiny v Senátu USA Mitch McConnell

Článek

Úvodní projevy by měly trvat 24 hodin na každé straně sporu. V předloze organizační rezoluce, která unikla do amerických médií, to navrhuje šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. Projevy by přitom měly být rozloženy maximálně do čtyř dnů.

Po čtyřech dnech úvodních řečí by podle návrhu měli senátoři dostat až 16 hodin na dotazy na zástupce obžaloby i obhajoby. Následovat by měla čtyřhodinová debata.

Americký senát začal projednávat Trumpův impeachment

Amerika

O výpovědích svědků  se ještě nerozhodlo

O tom, zda budou pozváni svědci a zda budou moci být předloženy nové důkazy, by se podle McConnellova návrhu mělo rozhodnout až po otázkách senátorů a debatě, tedy pravděpodobně až příští týden. Demokraté požadovali, aby se o svědcích rozhodlo co nejdříve.

Demokraté předložený návrh organizační rezoluce kritizují. Vůdce jejich menšiny v Senátu Chuck Schumer uvedl, že se McConnell snaží impeachmentový proces co nejrychleji vyřídit.

V prohlášení Schumer kritizoval také snahu republikánů zkomplikovat předvolání svědků. Návrh rezoluce, ke kterému může předložit dodatky, označil za „národní ostudu”. Bílý dům naopak návrh na rychlý proces přivítal.

Americký Senátv úterý fakticky zahájí proces, který může vést k sesazení prezidenta Donalda Trumpa z funkce.

Senát začíná jednat o sesazení Trumpa

Zahraniční

Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů vznesla proti šéfovi Bílého domu ústavní žalobu za zneužití úřadu a obstrukce vůči Kongresu. Formálně proces začal již minulý týden ve čtvrtek čtením žaloby.

Impeachment Trumpa schválila Sněmovna reprezentantů, všichni republikáni byli proti

Zahraniční

K tomu, aby prezidentova vina byla ve 100členném Senátu uznána, je třeba dvoutřetinová většina. Tu demokraté podle analytiků nezískají

Reklama

Výběr článků

Načítám