Hlavní obsah

Americký senát začal projednávat Trumpův impeachment

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V Senátu Spojených států ve čtvrtek formálně začal impeachmentový proces s prezidentem Donaldem Trumpem, když hlavní zástupce Sněmovny reprezentantů Adam Schiff přečetl senátorům znění ústavní žaloby.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Čtení ústavní žaloby je vnímáno jako formální začátek procesu, ve kterém republikány ovládaný Senát prezidenta pravděpodobně osvobodí. Skutečné zahájení procesu je stanoveno na nadcházející úterý. Americká média k dnešnímu dění v Senátu poznamenávají, že je to nezbytný procedurální postup před oficiálním začátkem procesu.

Žaloba na Trumpa jde do Senátu

Amerika

Sněmovna žalobu na prezidenta vznesla již loni před Vánocemi, případ ale předala Senátu až tento týden ve středu. Sněmovna si ve středu zároveň vybrala sedmičlenný tým kongresmanů v čele s šéfem sněmovního výboru pro zpravodajské služby Adamem Schiffem, který zájmy dolní komory Kongresu bude v senátním procesu hájit.

Foto: Handout, Reuters

Jednání o impeachmentu prezidenta USA Donalda Trumpa v americkém senátu.

Žaloba se týká ukrajinské kauzy, kdy šéf Bílého domu podle kongresmanů naléhal na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Kyjev vyšetřoval Trumpova volebního soka Joea Bidena a jeho syna. K tomu, aby prezidentova vina byla ve 100členném Senátu uznána, je třeba dvoutřetinová většina. Tu demokraté podle analytiků nezískají.

Impeachment Trumpa schválila Sněmovna reprezentantů, všichni republikáni byli proti

Zahraniční

Impeachment

  • Odvolat prezidenta Spojených států je podle ústavy možné v případě, že se dopustí velezrady, korupce nebo jiných závažných zločinů.
  • Obžalovat ho z nich může Sněmovna reprezentantů, odsoudit dvoutřetinovou většinou Senát amerického Kongresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám