Hlavní obsah

Republikáni navrhli ústavní žalobu na ministra zahraničí Blinkena

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dva republikánští členové americké Sněmovny reprezentantů představili návrh ústavní žaloby, neboli impeachmentu, na ministra zahraničí Antonyho Blinkena. Důvodem je chaotické stažení amerických vojsk z Afghánistánu, které ve čtvrtek vyústilo v bombový útok u kábulského letiště. Podle navrhovatelů žaloby Blinken chybně radil prezidentovi Joe Bidenovi a rezignoval na americké zájmy v Afghánistánu.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

S nápadem odstavit šéfa diplomacie z funkce přišli republikánští poslanci Ralph Norman a Andy Harris.

„Ministr Blinken nedokázal věrně dodržet svou přísahu a místo toho dohlížel na bezohledné opuštění našich národních zájmů, bezpečnosti a hodnot, když se podílel na stahování amerických sil a diplomatických zdrojů z Afghánistánu,” stojí v návrhu impeachmentu.

Norman s Harrisem dále tvrdí, že „v přímém rozporu s informacemi od zpravodajské komunity a rad od vlastních diplomatů” Blinken neposkytl prezidentovi odpovídající rady a neinformoval Kongres ani americké občany o možném nebezpečí.

Odvolat i Bidena, navrhují někteří

Pro schválení ústavní žaloby je v USA potřeba většina hlasů ve Sněmovně reprezentantů. Pak ale na řadu přichází Senát, který plní roli soudu a rozhoduje o formě trestu, případně o zbavení funkce. Tam jsou potřeba dvě třetiny přítomných senátorů.

Bidenovi po afghánském debaklu nevěří více než polovina Američanů

Amerika

Republikáni nemají ale ani v jedné komoře Kongresu většinu, odvolání Blinkena je tak velmi nereálné.

Někteří republikáni se po čtvrtečním teroristickém útoku, při kterém zemřelo 170 civilistů a 13 amerických vojáků, vyslovili pro to, aby byl odvolán rovnou i prezident Biden.

Biden čelí kvůli atentátu v Kábulu tvrdé kritice, republikáni požadují jeho demisi

Amerika

Senátor Rick Scott na Twitteru navrhl aktivování 25. dodatku ústavy, který může se souhlasem vlády použít viceprezidentka Kamala Harrisová v případě, že by došla k závěru, že je Biden neschopen úřad vykonávat. Pravomoci by pak přešly na ni.

Reklama

Výběr článků

Načítám