Hlavní obsah

Republikán McConnell se opřel do Trumpa: Vyprovokoval dav a živil ho lží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Šéf republikánské většiny v americkém Senátu Mitch McConnell se opřel do končícího prezidenta Donalda Trumpa. Právě on a další vlivní lidé podle něj vyprovokovali násilnosti v budově Kapitolu z 6. ledna, které si vyžádaly pět mrtvých.

Foto: Profimedia.cz

Šéf republikánských senátorů Mitch McConnell ostře kritizoval Donalda Trumpa

Článek

„Dav byl živen lží. Vyprovokoval je prezident a další mocní lidé,“ řekl McConnell, který se ve středu po Trumpově odchodu z funkce stane nejvlivnějším republikánem ve Washingtonu. Podle agentury AP jde zatím o nejostřejší odsouzení Trumpa, jaké od jeho dlouhodobého spojence McConnella zaznělo.

Šéf senátní většiny také slíbil, že středeční inaugurace Trumpova nástupce v úřadu, demokrata Joea Bidena, bude „bezpečná a úspěšná“. V centru americké metropole panují mimořádná bezpečnostní opatření.

Ve Washingtonu cvičí na Bidenovu inauguraci

Volby USA

Sněmovna reprezentantů minulý týden schválila návrh ústavní žaloby na Trumpa v souvislosti s násilnostmi z 6. ledna, nyní o ní bude rozhodovat Senát. Současný prezident je první, který procesu odvolání z funkce čelí už podruhé.

Demokraté ve středu získají v Senátu většinu

Roli soudce sehraje právě Senát, který může rozhodnout také o tom, že Trumpovi zamezí doživotně další prezidentskou kandidaturu. Právě Senát se ve středu zbarví modrými barvami demokratů. Stane se tak hodinu po poledni místního času, kdy bude do funkce prezidenta jmenován Joe Biden.

Demokratům většinu zajistí jmenování nedávno zvolených senátorů za Georgii Raphaela Warnocka a Jona Ossoffa. Ve stočlenném Senátu se poměr hlasů srovná na 50 ku 50. Při případné remíze se však do hlasování zapojuje také viceprezident. Tuto funkci bude od středečního odpoledne zastávat Kamala Harrisová.

Demonstrace u Kapitolu nebyla spontánní, stáli za ní lidé spojení s Trumpovou kampaní

Amerika

Právě do jejích rukou by měli senátoři své sliby složit. Kromě Warnocka a Ossoffa také demokrat Alex Padilla. Ten v Senátu obsadí křeslo za Kalifornii právě po Harrisové, která ze svého postu odstoupila, aby mohla vykonávat funkci viceprezidentky v administrativě Joea Bidena.

Raphael Warnock a Jon Ossoff porazili v nedávných doplňujících volbách v Georgii v těsných soubojích své republikánské soupeře Kelly Loefflerovou a Davida Perduea. Padillu potvrdil do role náhradníka Harrisové v prosinci 2020 kalifornský guvernér Gavin Newsom.

Foto: Profimedia.cz

Raphael Warnock (zleva) a Jon Ossoff zajistí v Senátu demokratům většinu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám