Hlavní obsah

Republikán McConnell otočil: Trump má mou absolutní podporu

Washington

Po lednovém útoku na Kapitol a ústavní žalobě na Donalda Trumpa vztahy exprezidenta a šéfa republikánů v Senátu Mitche McConnella výrazně ochladly. Oba muži si přes média vyměnili několik nelichotivých poznámek. Teď se ale situace změnila. „Stane-li se naším kandidátem pro volby v roce 2024, pak ho absolutně podpořím,“ řekl McConnell pro Fox News.

Foto: U.s. Senate Tv, Reuters

Šéf senátních republikánů Mitch McConnell by podpořil Donalda Trumpa při prezidentských volbách

Článek

Aktuálně nejmocnější republikán ve Washingtonu sice na úvod sdělil, že boj o post kandidáta tradiční strany je otevřený, na přímý dotaz, zda by Trumpa podpořil, odvětil: „Pokud ho strana nominuje jako našeho kandidáta, pak bude mít moji absolutní podporu.“

Ještě před několika dny přitom byly vztahy McConnella a Trumpa skoro až nepřátelské. Senátní šéf republikánů sice hlasoval pro osvobození Trumpa v druhé ústavní žalobě, které exprezident čelil, nicméně neodpustil si několik ostrých slov.

Republikán McConnell se opřel do Trumpa: Vyprovokoval dav a živil ho lží

Amerika

Mimo jiné také bývalého šéfa Bílého domu obvinil z toho, že útok na budovu Kapitolu z 6. ledna letošního roku vyprovokoval a je za něj morálně zodpovědný. „Dav byl živen lží a vyprovokoval ho prezident a další mocní lidé,“ řekl doslova McConnell.

Trumpova odpověď byla také jednoznačná. „Mitch je zasmušilý, mrzutý a zamračený politický oportunista, a pokud republikánští senátoři zůstanou na jeho straně, už nikdy nevyhrají,“ napsal podle stanice CNN v prohlášení. „Nikdy neudělá, co je potřeba udělat nebo co je správné pro naši zemi,“ dodal.

Pokud mezi potenciální kandidáty republikánů přidám Donalda Trumpa, tak jsem přesvědčen o jeho drtivém vítězství.
Republikánský senátor Mitt Romney

Právě CNN poukazuje na fakt, že McConnellovo vyjádření úzce souvisí s tím, jakou moc si Trump i přes porážku v listopadových prezidentských volbách udržel uvnitř Republikánské strany. V ní stále převažují lidé, kteří podporují jeho politiku.

McConnellovo vyjádření není jediným ukazatelem. V úterním rozhovoru pro The New York Times řekl senátor za Utah Mitt Romney, jeden ze sedmi republikánů, kteří hlasovali pro odsouzení Trumpa, že si je „celkem jistý, že Trump bude kandidátem strany pro prezidentské volby v roce 2024“.

Trump se pustil do McConnella, republikáni se k němu mají otočit zády

Amerika

„Když se tak podívám na průzkumy veřejného mínění a prohlédnu si jména potenciálních kandidátů, tak pokud mezi ně přidám Donalda Trumpa, jsem přesvědčen o jeho drtivém vítězství,“ uvedl Romney.

Po porážce Trumpa v prezidentských volbách se přitom spekulovalo, že republikáni se od něj budou chtít oprostit. Strana pod Trumpem ve funkci prohrála všechny důležité volby. V roce 2018 sněmovní a o dva roky později ztratila jak Bílý dům, tak nadvládu nad Senátem.

Trump může leccos o své budoucnosti prozradit už v neděli, kdy vystoupí s projevem na tradiční každoroční Konferenci konzervativních politiků a aktivistů v Orlandu, kde by měl hovořit  mimo jiné o budoucnosti Republikánské strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám