Hlavní obsah

Rekordní počet Američanů nesouhlasí s válkou v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Rekordní počet 64 procent Američanů nesouhlasí s válkou v Iráku. Plyne to z průzkumu televize ABC a listu The Washington Post, který byl zveřejněn v úterý. Osloveno bylo 1100 lidí. Dvě třetiny Američanů jsou proti vyslání dalších vojáků do Iráku a 53 procent chce, aby se stanovilo datum stažení.

Článek

Drtivá většina těch, kteří by rádi znali datum stažení amerických vojáků z Iráku, si přeje, aby se 139 00 amerických vojáků v Iráku vrátilo do Spojených států během příštího roku. Pro návrat v příštím roce je 85 procent lidí podporujících stažení, přičemž 46 procent by upřednostňovalo stažení již v průběhu následujících šesti měsíců.

Kolem 47 procent Američanů ale netrvá na stanovení přesného data stažení kvůli obtížné situaci v zemi. Většina si myslí, že Spojené státy by měly Irák opustit i v případě, že se jim nynější situaci v Iráku nepodaří zvládnout, myslí si to 56 procent účastníků průzkumu. Pětasedmdesát procent dotázaných se vyslovuje pro to, aby Američané omezili vojenskou a finanční pomoc Iráku v případě, že se Iráčanům nepodaří nastolit ve své zemi mír.

Válka v Iráku snižuje oblibu George Bushe

Jen 36 procent Američanů je spokojeno s tím, jak vládne americký prezident George Bush, což je jen o tři procenta více než minulý měsíc, kdy jeho obliba klesla na dno. Bush nemá podporu většiny Američanů už více než dva roky od 16. ledna 2005, což je nejdelší doba od vlády Harryho Trumana v letech 1950-53 za doby konfliktu v Koreji.

Většina Američanů (54 procent) si dokonce myslí, že demokraté by vedli válku v Iráku lépe než vláda George Bushe.

Skoro šedesát procent nevěří ani tomu, že vláda úspěšně řeší napětí s Íránem. O naprosté správnosti amerického postupu je přesvědčeno jen 11 procent lidí.

Anketa

Kdy by se měli Američané stáhnout z Iráku?
Do půl roku
65,8 %
Do roka
1,7 %
Do dvou let
1,3 %
Až se situace v zemi stabilizuje bez ohledu na délku mise
31,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7577 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám