Hlavní obsah

Rasové nepokoje dál zmítají St. Louis

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

V americkém městě St. Louis po sobotním zastřelení neozbrojeného černošského mladíka policií neutichají nepokoje. Dav demonstrantů se na předměstí Ferguson střetl i v pondělí večer. Policie musela nasadit slzný plyn a gumové projektily.

Foto: ČTK/AP

Brownovi rodiče s rodinnou fotografií. Zastřelený Michael je na snímku vzadu uprostřed.

Článek

„Nemyslím si, že to skončilo. Myslím si, že vědí, jak se nevzdat a bojovat,“ popsal deníku St. Louis Post-Dispatch třicetiletý obyvatel Fergusonu DeAndre Smith.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pondělí se podle policejního šéfa Toma Jacksona shromáždila u jednoho z obchodů vypálených při nedělních protestech skupina lidí, která se po soumraku radikalizovala. Na policisty létalo kamení, a dokonce se v davu několika set lidí opakovaně ozvala střelba. Žádná zranění ale hlášena nebyla. Policie nasadila slzný plyn a gumové projektily.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Policie při zásahu proti demonstrantům ve Fergusonu na předměstí St. Louis

Protest však nepřerostl do takových rozměrů jako v neděli, kdy rozzuřený dav raboval obchody, ničil zaparkovaná auta a zapálil budovu v areálu čerpací stanice. [celá zpráva]

Starosta města James Knowles prohlásil, že frustraci lidí a jejich potřebu ozvat se chápe, ale zároveň vyzval ke klidu.

Smrt osmnáctiletého Michaela Browna vyšetřuje policie i speciální tým Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). K řádnému vyšetření události vyzval také ministr spravedlnosti Eric Holder.

Údajně se vzdával

Policie zadržela Browna s jiným mužem na ulici. Brown byl opakovaně střelen po zápase v policejním autě, uvádějí úřady. Šéf okresní policie Jon Belmar uvedl, že nejméně jeden výstřel padl v autě, další pak venku, když se Brown snažil utéct.

Muž, který byl s Brownem, ale říká něco jiného. Podle něj jim policisté nařídili, aby nešli po silnici, ale po chodníku. Oni ale šli dál a policisté zakročili. Když padl výstřel, Brown se dal na útěk. Pak se však zastavil, zdvihl ruce nad hlavu a pokládal se na zem. Policista, který se k němu přiblížil, ale hned několikrát vystřelil.

Foto: Robert Cohen, ČTK/AP

Policisté ve Fergusonu na předměstí St. Louis střílejí proti demonstrantům slzný plyn.

Jméno policisty, který střílel, nebylo zveřejněno. Jde údajně o muže s šestiletou praxí u bezpečnostních složek.

Policejní sbor ve Fergusonu má 53 členů, z nich jen tři jsou černoši, upozornila ČTK. Ve čtvrti, kde žije 21 000 lidí, přitom tvoří Afroameričané dvě třetiny obyvatel.

Rodina zastřeleného si najala advokáta, který zastupoval rodinu jiného černošského chlapce Trayvona Martina, jenž byl při podobném incidentu na Floridě zastřelen předloni.

Reklama

Výběr článků

Načítám