Hlavní obsah

Krásné přistání, zaznělo po dosednutí rakety Starship. Následoval výbuch

Washington

Zkušební let prototypu rakety Starship společnosti SpaceX skončil na třetí pokus úspěšným přistáním. Několik minut nato ovšem raketa explodovala, informovala ve čtvrtek agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prototyp rakety Starship explodovalVideo: Reuters

 
Článek

Desátý zkušební prototyp rakety s označením SN10 vzlétl ve středu v 17:20 místního času (0:20 SEČ) z vývojového a testovacího areálu firmy SpaceX, který se nachází v Boca Chica na texaském pobřeží Mexického zálivu nedaleko hranic Mexika.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Starship společnosti SpaceX při testovacím přistání

Raketa nejprve úspěšně dosáhla výšky deseti kilometrů, než začala opět klesat. Pak se obrátila do svislé polohy a dosedla přesně na určeném místě. Let trval šest minut a 30 vteřin.

Prototyp rakety Starship při testovacím letu opět explodoval

Věda a školy

„Krásné, měkké přistání,” uvedl John Insprucker, který živě přenášenou událost za společnost SpaceX komentoval. U paty rakety byly nicméně ještě před dosednutím vidět oranžové plameny, které krátce po přistání přivedly stojící raketu k obrovskému výbuchu.

Přesné příčiny havárie společnost nesdělila.

Testy provázejí exploze zkušebních raket

Předchozí dva prototypy, SN8 a SN9, explodovaly při pokusu o přistání po zkušebních letech, které se uskutečnily v prosinci a začátkem února.

Starship je druhým stupněm vyvíjeného raketového dopravního systému, který by měl být podle SpaceX schopen dopravovat do vesmíru více než sto tun nákladu najednou nebo až sto lidí. Používat by se měl při výpravách na Mars.

Raketa SpaceX při přistání explodovala

Věda a školy

První stupeň společnost pojmenovala jako Super Heavy, neboť bude vybaven 35 motory Raptor. Druhý stupeň bude mít šest motorů a bude schopen letů nezávisle na prvním stupni. Super Heavy má být stejně jako Starship opakovaně použitelný, což by mělo výrazně snížit náklady na vesmírné výpravy. SpaceX opakovaně používá i první stupně raket Falcon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám