Hlavní obsah

Putin dostal v Argentině bandoneon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Ruský prezident Vladimir Putin dostal při návštěvě Argentiny jako státní dar bandoneon - tahací harmoniku. „Tento bandoneon je symbolem tanga, symbolem Argentiny i symbolem bratrských vztahů,” prohlásila argentinská hostitelka Cristina Kirchnerová. Prezidentka na oplátku dostala ručně zhotovenou stříbrnou kazetu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prezident Putin během své návštěvy ArgentinyVideo: Reuters

 
Článek

Putin si sice pečlivě pěstuje pověst dobrodruha milujícího judo, lov a odvážné kousky, nicméně párkrát projevil i umělecké sklony. V prosinci 2010 se na dobročinném koncertu v rodném Petrohradu nechal přemluvit a předvedl, že ani hudba mu není cizí. Zahrál krátce na klavír a pak zanotoval slavnou skladbu Louise Armstronga Blueberry Hill. A to tvrdil, že "stejně jako většina lidí zpívat ani tančit neumí, ale rád to dělá".

Bandoneon je druh knoflíkové tahací harmoniky. Byl vynalezen v Německu v roce 1854 pro účely náboženské hudby (pravděpodobně jako levnější náhrada varhan), odkud se rozšířil především do Argentiny a Uruguaye, kde se dodnes používá hlavně v tangu, ale i ve folklóru.

Snímky z večeře s Kirchnerovou dosvědčují, že Putin se nástroje chopil, nicméně reportéři mlčí, zda na harmoniku zahrál. Každopádně ohlásil, že příští rok se má stát rokem argentinské kultury v Rusku. Z Buenos Aires Putin zamíří na čtyřdenní návštěvu Brazílie, kde bude v neděli přihlížet finálovému zápasu světového fotbalového šampionátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám