Hlavní obsah

Protikrizové injekce mohou Američany stát až neuvěřitelných 23,7 biliónů dolarů

Novinky, ČTK, aš, Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Stimulační baličky pro ekonomickou krizi mohou stát Spojené státy 23,7 biliónu dolarů (85 biliónů korun). Administrativa dosud na boj s krizí vynaložila 4,7 biliónu dolarů. Ve zprávě pro Kongres, která kritizuje postup ministerstva financí, to uvedl generální inspektor programu vládní pomoci bankovnímu sektoru (TARP) Neil Barofsky. V úterý o jeho zprávě začne jednat Kongres.

Foto: Larry Downing, Reuters

Sídlo centrální americké banky (FED)

Článek

Podle Barofskyho neposkytlo ministerstvo financí ani u programu TARP daňovým poplatníkům dostatečné informace, jak budou tyto peníze použity a jak je banky využily. Na program TARP je vyčleněno 700 miliard dolarů. Z TARP se podle něj stal program "neslýchaně rozsáhlý a komplikovaný", který polyká stovky miliard dolarů z kapes daňových poplatníků.

Program je přitom jen špičkou ledovce. "Jakkoliv velký a důležitý je TARP sám o sobě, je pouze jednou částí mnohem širšího vládního úsilí o stabilizaci a podporu finančního systému," upozornil Barofsky. "Celková potenciální podpora ze strany federální vlády by mohla dosáhnout až 23,7 biliónu dolarů," varoval.

K tomuto číslu dospěl na základě sečtení přímých výdajů spolu se všemi vládními zárukami a programy. Zdůraznil ale, že na tuto sumu by se výdaje vyšplhaly jen případě, že by byly všechny programy uplatněny v plné výši.

Ministerstvo financí tento odhad odmítlo jako nadhodnocený. Podle jeho mluvčího Andrewa Williamsona nepočítal Barofsky s „aktivy vyrovnávajícími riziko těchto programů“ a nereflektoval „daně a ostatní výběry, které kompenzují vzniklá rizika pro daňové poplatníky“.

Ministerstvo také zveřejnilo, že dostalo skoro šest miliónů na dividendách a 200 miliónů na úrocích.

Ze zprávy také plyne, že 80 procent bank využívá peněz podle přepisů, posilují kapitál, rezervy a v případě hypotéčních záruk většinou spolupracují s vládními úřady.

Barofsky přesto trvá na tom, aby ministerstvo financí poskytovalo zprávy častěji než jednou za rok, jak mu to ukládá zákon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám