Hlavní obsah

Protikrizové injekce mohou Američany stát až neuvěřitelných 23,7 biliónů dolarů

Novinky, ČTK, aš, Washington Post
Washington

Stimulační baličky pro ekonomickou krizi mohou stát Spojené státy 23,7 biliónu dolarů (85 biliónů korun). Administrativa dosud na boj s krizí vynaložila 4,7 biliónu dolarů. Ve zprávě pro Kongres, která kritizuje postup ministerstva financí, to uvedl generální inspektor programu vládní pomoci bankovnímu sektoru (TARP) Neil Barofsky. V úterý o jeho zprávě začne jednat Kongres.

Foto: Larry Downing, Reuters

Sídlo centrální americké banky (FED)

Článek

Podle Barofskyho neposkytlo ministerstvo financí ani u programu TARP daňovým poplatníkům dostatečné informace, jak budou tyto peníze použity a jak je banky využily. Na program TARP je vyčleněno 700 miliard dolarů. Z TARP se podle něj stal program "neslýchaně rozsáhlý a komplikovaný", který polyká stovky miliard dolarů z kapes daňových poplatníků.

Program je přitom jen špičkou ledovce. "Jakkoliv velký a důležitý je TARP sám o sobě, je pouze jednou částí mnohem širšího vládního úsilí o stabilizaci a podporu finančního systému," upozornil Barofsky. "Celková potenciální podpora ze strany federální vlády by mohla dosáhnout až 23,7 biliónu dolarů," varoval.

K tomuto číslu dospěl na základě sečtení přímých výdajů spolu se všemi vládními zárukami a programy. Zdůraznil ale, že na tuto sumu by se výdaje vyšplhaly jen případě, že by byly všechny programy uplatněny v plné výši.

Ministerstvo financí tento odhad odmítlo jako nadhodnocený. Podle jeho mluvčího Andrewa Williamsona nepočítal Barofsky s „aktivy vyrovnávajícími riziko těchto programů“ a nereflektoval „daně a ostatní výběry, které kompenzují vzniklá rizika pro daňové poplatníky“.

Ministerstvo také zveřejnilo, že dostalo skoro šest miliónů na dividendách a 200 miliónů na úrocích.

Ze zprávy také plyne, že 80 procent bank využívá peněz podle přepisů, posilují kapitál, rezervy a v případě hypotéčních záruk většinou spolupracují s vládními úřady.

Barofsky přesto trvá na tom, aby ministerstvo financí poskytovalo zprávy častěji než jednou za rok, jak mu to ukládá zákon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám