Hlavní obsah

Přes 99 procent květnových obětí covidu v USA tvořili neočkovaní

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Více než 99 procent lidí, kteří umírají nyní po nákaze covidem-19, nebylo očkováno. Zjistila to analýza květnových dat z USA, kterou provedla agentura AP.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle AP bylo v květnu z více než 18 000 obětí covidu-19 v USA jen 150 osob očkovaných oběma dávkami vakcíny proti koronaviru, což představuje jen 0,8 procenta. Denně přitom umíralo v průměru 300 infikovaných.

Těmto obětem tak bylo v naprosté většině možné se vyhnout, kdyby každý, kdo měl nárok na vakcínu, se nechal očkovat.

„Skoro každé smrti, zejména mezi dospělými, způsobené covidem-19 se v tuto chvíli dalo předejít,“ uvedla ředitelka Středisek pro kontrolu a prevenci (CDC) Rochelle Walenskyová.

Z 863 tisíc hospitalizovaných připadalo jen něco přes 1200 na lidi, kteří dostali covid po ukončeném očkováni.

Američané mají nejvíce obětí koronaviru na světě

Amerika

AP zpracovala data CDC, která neuvádějí podíly hospitalizovaných a mrtvých z řad očkovaných a neočkovaných. AP ale upozorňuje, že počet nakažených mezi očkovanými by mohl být vyšší, protože covid u očkovaných má mírnější průběh, neboť protilátky z očkování pomáhají tělu bojovat s virovou nákazou. Navíc jen 45 amerických států uvádí počty nákaz u očkovaných.

Některé státy USA už vakcinační cíl splnily

Amerika

Analýza potvrzuje odhad bývalého poradce amerického prezidenta Andyho Slavitta, že mezi oběťmi je 98 až 99 procent neočkovaných.

V USA registrují aktuálně asi 80 000 případů nových nákaz týdně. Už tři měsíce denní počet obětí nepřekonal hranici tisícovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám