Hlavní obsah

Poslání na prvním místě, zastal se podřízených šéf FBI kvůli zprávě o ruském vlivu na volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray se v pátek postavil za svoje podřízené poté, co republikáni v Kongresu obvinili úřad, že při vyšetřování údajných zásahů Ruska do amerických prezidentských voleb z roku 2016 zneužil svoje pravomoci.

Foto: Carlos Barria/File Photo, Reuters

Nový šéf FBI Christopher Wray

Článek

V interním vzkazu zaměstnancům FBI Wray vzkázal, že navzdory "laciným řečem je práce, kterou dělají, tím, co po nich zůstane". "Mluvíme skrze naši práci," zdůraznil Wray, jehož Trump do funkce dosadil po odvolání bývalého ředitele úřadu Jamese Comeyho.

Wray, který se s dokumentem republikánů seznámil, osobně zrazoval Bílý dům od toho, aby jej zveřejnil. Totéž učinil náměstek ministra spravedlnosti Rod Rosenstein. FBI pak vydala prohlášení, v němž se mluví o "hlubokých obavách vyvolaných opomenutím faktů, což má zásadní dopad na přesnost memoranda".

Svým podřízeným Wray vzkázal: "Budeme pokračovat v práci, protože víme, kdo a co jsme, a protože víme, že naše poslání je na prvním místě".

Opoziční demokraté v Kongresu zkritizovali dokument jako ostudnou snahu zdiskreditovat celé vyšetřování. Comey označil zprávu za nečestnou a zavádějící. Podle něj poškodila důvěru v tajné služby. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám