Hlavní obsah

Popálená Vietnamka ze známé válečné fotografie se léčí v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Vietnamka, která během války v roce 1972 při náletu jihovietnamských sil utrpěla vážné popáleniny od napalmu a byla zvěčněna na jedné z nejznámějších fotografií z konfliktu, se bude léčit ve Spojených státech. Kim Phuc, která žije v Kanadě, v USA podstupuje léčbu laserem, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Kim Phuc byla jako dítě popálena napalmem při útoku jihovietnamských sil. Na fotografii, kterou drží v rukou, je uprostřed.

Článek

Devítiletou Kim zvěčnil 8. června 1972 na předměstí Saigonu válečný fotograf Nick Ut, jak nahá s rukama popálenýma po náletu, který síly tehdejšího Jižního Vietnamu v místě podnikly omylem, běží po cestě a na muže s fotoaparátem křičí. „Pálí to, pálí to,“ křičela podle Uta dívka, zatímco jí kůže odpadávala od těla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Napalm je vysoce přilnavá zápalná látka. Phuc i po čtyřiceti letech trpí bolestmi popálené levé ruky, krku a zad. Popáleniny třetího stupně utrpěla na třetině těla.

Foto: ČTK/AP

Kim Phuc utrpěla vážné popáleniny ruky, krku a zad.

Lékaři na floridském Miami, kde zahájila léčbu, nyní doufají, že jí s pomocí laseru od bolesti uleví. „Tolik jsem si myslela, že budu bez jizev a bolesti, až budu v nebi. Teď mám nebe na zemi,“ řekl 52letá žena. Léčba potrvá devět měsíců.

Kim Phuc žije od 90. let s manželem v Kanadě nedaleko Toronta. Mají dva syny ve věku 18 a 21 let.

Fotograf Ut získal za zmíněnou fotografii Pulitzerovu cenu.

Související téma

Foto: ČTK/AP

Kim Phuc utrpěla vážné popáleniny ruky, krku a zad.

Válka ve Vietnamu probíhala v letech 1964 až 1975. Severní část země v konfliktu podporovaly státy někdejšího komunistického bloku, jih měl vojenskou podporu například USA a Jižní Koreje. Konflikt skončil sjednocením země v roce 1976.

Reklama

Výběr článků

Načítám