Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení v Peru překročil pět set

Novinky, ČTK, aš, Times-Herald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIMA

Při středečním zemětřesení o síle osmi stupňů Richterovy škály v Peru zemřelo nejméně 510 osob. Potvrdil to zástupce ředitele peruánských hasičů Roberto Ognio. Doposud se uvádělo jen 450 obětí. Podle lékařů je zraněných přes 1500.

Článek

Ognio však nesdělil odkud pochází dalších šedesát mrtvých. Bilance obětí se může ještě zvýšit, protože s řadou postižených obcí není kvůli přerušenému telefonickému vedení žádný kontakt. Nemocnice jsou přeplněné zraněnými a márnice mrtvými, takže mnohé oběti zůstávají na ulicích přikryté prostěradly.

Tragédie v kostelech

Při zemětřesení bylo zničeno 16 700 domů, hlavně v metropoli Limě a v pobřežních městech Ica, Pisco a Chincha. Pisco bylo zničeno podle starosty ze 70 procent a v místním kostele svatého Klementa našlo smrt na 200 věřících, kteří oslavovali vstup Panny Marie na nebesa. Sedmnáct lidí našlo smrt v kostele v Ica.

Z vězení Chinca uprchlo po zemětřesení na 600 vězňů. "Úřady nemohou nic dělat. Bylo to velmi těžké uhlídat všechny vězně," řekl zástupce věznice. Za mřížemi zůstalo jen 29 odsouzených.

Čtvrtmetrové vlny vyvolané otřesy zaplavily některé pobřežní oblasti a způsobily škody rybářům.

Přichází pomoc

Peruánské úřady se snaží obnovit letecké spojení. V postižené oblasti už přistály dva vojenské letouny s více než 50 tunami pomoci, především s pokrývkami, léky a potravinami. Mezinárodní výbor Červeného kříže oznámil, že do oblasti vysílá dva letouny se stany, pokrývkami a dalšími potřebnými věcmi. 

Evropská komise oznámila, že posílá pomoc v hodnotě miliónu eur (27,6 miliónu Kč), Kanada hodlá věnovat 1,9 miliónu dolarů (přes 39 miliónů Kč). Spojené státy uvolnily 100 000 dolarů (přes dva milióny Kč) na bezprostřední pomoc a jsou připraveny vyslat nemocniční loď Comfort se 12 operačními sály, která momentálně kotví v Ekvádoru.  Pomohou také Španělsko, Itálie a Francie stejně jako sousední Brazílie, Bolívie, Ekvádor, Kolumbie a Chile.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám