Hlavní obsah

Pletli si mě s číšníkem, zavzpomínal Obama na mládí a rasismus

– New York

Americký prezident Barack Obama si v souvislosti s nedávnými protesty v USA proti policejní zvůli kvůli zabití několika bezbranných černochů bělošskými policisty vzpomněl na doby, kdy se sám stával obětí rasismu. Zažil například, že si ho kvůli jeho barvě pleti spletli s číšníkem nebo portýrem.

Foto: Profimedia.cz

Barack Obama na snímku z roku 1981

Článek

"Neexistuje žádný černoch v mém věku a s vyšším vzděláním, který vyšel z restaurace a čekal na své auto, aby nezažil, jak mu někdo předává klíče od svého vozu," řekl Obama v rozhovoru pro časopis People. Zároveň dodal, že i jemu se to stalo.

Michelle Obamová, která se zúčastnila interview, zase vylíčila, jak na slavnostní večeři někdo jejího manžela, oblečeného ve smokingu, požádal, aby mu přinesl kávu. Ji si zase kdysi zákaznice spletla v jednom obchodě automaticky s prodavačkou a chtěla po ní, aby podala zboží z regálu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Vzhledem k tomu, že mě neviděla jako první dámu, považovala mě za někoho, kdo by jí mohl pomoci. Tyto věci se v životě stávají. Takže to není nic nového," řekla Obamová.

Ačkoli se podle Obamových situace ve vztazích mezi černochy a bělochy v USA zlepšila, stále je toho mnoho, co se musí udělat.

"To drobné podráždění nebo ponižování, které zažíváme, není nic ve srovnání s tím, co zažily předchozí generace," podotkl Obama.

"Jedna věc je, když si mě někdo splete s číšníkem na slavnostním večeru. Jiná je ale, když si mého syna někdo splete s lupičem a nasadí mu pouta nebo mu způsobí ještě něco horšího, když půjde po ulici oblečený tak, jak mají dnešní teenageři ve zvyku," upozornil Obama.

Reklama

Výběr článků

Načítám