Hlavní obsah

Pentagon z inaugurace vyloučil vojáky, kteří jsou podezřelí z extremismu

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dvanáct členů Národní gardy, kteří měli dohlížet na inauguraci nového prezidenta USA Joea Bidena, bylo postaveno mimo službu. Důvodem je možné sympatizování s extremistickými názory a podezření z trestných činů. Ministerstvo obrany před pár dny varovalo před možným útokem „zevnitř”. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) kvůli tomu všech 25 tisíc vojáků v Kapitolu prověřil.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Člen Národní gardy před budovou Kapitolu

Článek

Pentagon o vyloučení informoval na úterní tiskové konferenci.

Dva z vyloučených gardistů napsali na sociální sítě „nevhodné” příspěvky, ve kterých vyhrožovali americkým politikům.

Podle dostupných informací nemělo jít o zprávy přímo namířené proti nastupujícímu prezidentovi Bidenovi a jeho viceprezidentce Kamale Harrisové. Nenávist byla směřována na zákonodárce obecně.

Národní garda spadá pod rezervní složky Ozbrojených sil USA. Tvoří je jak vojáci jednotlivých států, tak federálního distriktu D.C. Jednotky jsou pod dvojím řízení státu a federální vlády.

Jeden z těchto vojáků byl zároveň otevřeným podporovatelem odcházejícího prezidenta Donalda Trumpa.

„Řeknu to naprosto jasně: Extremismus není tolerován v žádné složce americké armády,” uvedl šéf úřadu pro dohled nad Národní Gardou Daniel Hokanson.

Bidenova (ne)bezpečná inaugurace: Kapitol se proměnil v pevnost

Amerika

O prvním z těchto případů informoval přímý velitel dotyčného vojáka. Na druhý upozornil občan pomocí horké linky, která byla kvůli bezpečnostním obavám zřízena.

Obavy z útoku „zevnitř”

Zbylých 10 gardistů bylo posláno domů pro celou řadu důvodů – vyšetřování z trestného činu, domácí násilí nebo nevyřešené stížnosti.

FBI se obává, že na Bidena zaútočí někdo „zevnitř”. Prověří 25 tisíc vojáků

Amerika

Zatím není jasné, zda budou vojáci čelit ještě dalšímu vyšetřování. „Neříkáme, že všech dvanáct je napojeno na extremisty nebo milice. To ne,” vysvětlil mluvčí Pentagonu. Podle jeho slov ale nechtějí bezpečnostní složky raději nic riskovat.

FBI se kvůli obavám z teroristického útoku rozhodla prověřit všech 25 tisíc gardistů, kteří byli do hlavního města kvůli inauguraci povoláni.

Důvodem je podezření ministerstva obrany, že by k případnému atentátu mohlo dojít od někoho, kdo má přítomné politiky na inauguraci chránit.

Vojáci při nepokojích v Kapitolu

O nedostatečném zabezpečení federálních budov se mluví od 6. ledna, kdy do budovy amerického Kongresu vpadl rozlícený dav z řad příznivců prezidenta Trumpa. Při události zemřelo pět lidí, včetně jednoho policisty.

Trump omilostnil svého bývalého stratéga Bannona

Amerika

Mezi útočníky byli také příznivci hnutí QAnon, které FBI vede jako potenciální zdroj vnitrostátního terorismu.

Podle AP se „vpádu do Kapitolu” účastnilo minimálně 21 vysoce trénovaných bývalých vojáků.

Twitter smazal přes 70 tisíc účtů spojených s konspirací QAnon

Internet a PC

„Tito lidé mají výcvik a schopnosti, které daleko přesahují to, co dokáže jakákoli zahraniční teroristická skupina,” upozornil bývalý agent FBI Michael German.

Reklama

Výběr článků

Načítám