Hlavní obsah

Trump omilostnil svého bývalého stratéga Bannona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jen krátce před opuštěním úřadu prezidenta Spojených států Donald Trump omilostnil svého bývalého poradce a hlavního stratéga Steva Bannona. Ten v souvislosti se sbírkou na stavbu zdi mezi USA a Mexikem čelil obvinění z podvodu, uvedla americká média New York Times a Washington Post.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý strategický poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon

Článek

Bannon byl obžalován v srpnu, že společně s dalšími třemi osobami podvedl dárce v souvislosti se sbírkou na stavbu zdi na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem. Vyšetřování podle federálních prokurátorů na Manhattanu ukázalo, že statisíce dolarů ze zisků dárcovské iniciativy navzdory slibům Bannona a dalších putovaly na jejich osobní výdaje. Bannon byl z vazby propuštěn na kauci pěti milionů dolarů a na kauci jsou na svobodě také zbylí tři obvinění, kteří museli odevzdat pasy. U soudu Bannon trval na své nevině a tvrdí, že je oběť politického pronásledování.

Prokuratora obvinila bývalého Trumpova poradce Bannona z podvodu

Amerika

Omilostnění Bannona je obzvlášť pozoruhodné, jelikož byl obžalován, ale nebyl dosud odsouzen. Naprostá většina prezidentských milostí a zmírnění trestů se v minulosti týkala lidí, kteří byli obžalováni a odsouzeni.

List New York Times napsal, že Trump v úterý telefonicky s Bannonem hovořil. Milost byla popsána jako preventivní krok, který by v praxi zrušil obvinění Bannona, pokud by byl usvědčen.

Vědci z Wu-chanu prchají na západ a mluví s FBI, řekl Trumpův exporadce

Koronavirus

Bannon je spoluzakladatelem internetové platformy Breitbart News a je znám svými ultrapravicovými názory. V roce 2016 prohlásil webové stránky za „platformu pro pravici“. V roce 2018 zakládá platformu s názvem The Movement (hnutí), které soustřeďuje pravicově orientované populisty a má vytvořit protiváhu Sorosově Open Fund Society a současně má položit EU.

V září 2018 Bannona přijal na zámku v Lánech český prezident Miloš Zeman.

Za jmenování Bannona do funkce hlavního poradce byl Trump ostře kritizován. Kritika vychází jednak z řad příznivců Demokratické strany, mnoho nepřátel však má Bannon i mezi republikánskými politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám