Hlavní obsah

Pentagon nemá informace o hrozbách namířených proti inauguraci Bidena

Washington

Americké úřady nemají podle úřadujícího amerického ministra obrany Christophera Millera zpravodajské informace o žádné vnitřní hrozbě proti inauguraci nového prezidenta Joea Bidena. Ministr to uvedl v reakci na zprávu, že americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) provádí bezpečnostní prověrku 25 000 členů národní gardy.

Foto: Tom Williams, ČTK/AP

Christopher Miller

Článek

„V zaručení bezpečnosti hlavního města nenecháváme nic náhodě, i když nemáme zpravodajské informace o tom, že by hrozila hrozba zevnitř,” uvedl dosluhující šéf Pentagonu. Zdůraznil, že prověřování příslušníků Národní gardy je běžnou praxí, napsala agentura Reuters.

Informace či důkazy o vnitřní hrozbě neexistují ani podle úřadujícího ministra vnitřní bezpečnosti Petera Gaynora. Podle něj je prověřování příslušníků národní gardy ze strany FBI „obezřetným krokem”.

FBI se obává, že na Bidena zaútočí někdo „zevnitř”. Prověří 25 tisíc vojáků

Amerika

Do Washingtonu míří na inauguraci, která se uskuteční ve středu, asi dvaapůlkrát více členů národní gardy než v minulých letech. FBI přitom posuzuje jejich profil ještě nad rámec obvyklých prověrek, jimiž prochází standardně všichni členové ozbrojených sil USA. Zjišťuje mimo jiné, zda některý z nich v minulosti nečelil obviněním v případu spojeném s terorismem.

Do protestu byli 6. ledna zapojeni také aktivní a bývalí vojáci

Armáda již dříve uvedla, že v davu, který zaútočil 6. ledna na sídlo Kongresu, byla řada aktivních i vysloužilých členů armády. Neuvedla však, kolik jich bylo přesně. Dosud byli v souvislosti s nepokoji zatčeni jen dva příslušníci Národní gardy.

Kapitol chrání stovky spících vojáků

Amerika

Kvůli hrozbě dalších demonstrací platí letos ve Washingtonu výjimečně přísná bezpečnostní opatření. Airbnb zrušil rezervace na ubytování v americkém hlavním městě v době, kdy se uskuteční inaugurace, a letecké společnosti zpřísnily svá bezpečnostní opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám