Hlavní obsah

Kapitol chrání stovky spících vojáků

Novinky, Daniel Drake
Washington

Americká vláda posílila zabezpečení budovy Kongresu, do kterého minulý týden vtrhl dav příznivců Donalda Trumpa. Obává se totiž dalšího násilí, zejména při hlasování o ústavní žalobě na prezidenta a také inauguraci jeho nástupce 20. ledna. Kapitol tak nyní chrání armáda. Vojáci, kteří zrovna nemají směnu, spí na chodbách.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Spící vojáci v Kapitolu

Článek

„Právě jsem vešel do Kapitolu a vidím tu doslova stovky spících vojáků v návštěvnickém centru – ulice v okolí jsou povětšinou zablokované,” informoval na Twitteru zpravodaj NBC Nathaniel Reed.

Obratem se o momentku podělili i další novináři, například reportérka CNN Daniella Diazová. Někteří vojáci v náručí svírají zbraně, zatímco vedle nich leží pečlivě poskládaná výstroj.

Fotografie obletěly internet. Mnozí komentující jsou z nich šokovaní.

„Zvedá se mi žaludek z toho, že moji bratři a sestry musí spát v Kapitolu kvůli nepřátelskému a zvrácenému veliteli ozbrojených sil a jeho teroristickým posluhovačům,” okomentoval obrázky uživatel označující se jako bývalý gardista.

„To je zřejmě poprvé od občanské války, kdy v Kapitolu spí vojáci,” napsal expert na volební právo, republikán Brian Schoeneman.

Impeachment, inaugurace

„Posily dorazily do Kapitolu kvůli dnešnímu hlasování o impeachmentu a kvůli inauguraci příští týden. Zatím je tu klid,” napsal redaktor serveru The Hill.

Sněmovna reprezentantů ve středu hlasuje o ústavní žalobě na prezidenta Trumpa, kterého viní z podněcování k násilí. Pokud žaloba projde, bude ještě muset poputovat do Senátu, který v otázce takzvaného impeachmentu plní roli soudce.

Ohrozil bezpečnost USA. Demokraté Trumpa v ústavní žalobě viní z podněcování k násilnému povstání

Amerika

Ten zřejmě nestihne žalobu projednat ještě před koncem Trumpova období, to ale nevadí. Může se jí zabývat i po jeho odchodu z funkce a zakázat mu například v budoucnu kandidovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám