Hlavní obsah

Panama zadržela kvůli únosu bývalého šéfa pobočky CIA v Miláně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší šéf kanceláře americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) v italském Miláně Robert Lady byl zadržen v latinskoamerické Panamě. Lady byl před čtyřmi lety v Itálii odsouzen za únos radikálního muslimského duchovního podezřelého z terorismu. O jeho zadržení informovaly italské úřady.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Panama Ladyho zadržela na základě mezinárodního zatykače, který podepsala italská ministryně spravedlnosti Anna Maria Cancellieriová. Nyní má Itálie dva měsíce na to, aby si vymohla jeho vydání.

Kromě Ladyho bylo před čtyřmi lety v případu odsouzeno 22 Američanů. Bývalí agenti CIA byli v roce 2009 odsouzeni v nepřítomnosti k sedmi až devíti letům vězení – tam ale nikdy nenastoupili. Spojené státy totiž daly jasně najevo, že samy svoje agenty nikdy nevydají.

Imáma milánské mešity Usámu Mustafu Hasana (známého také jako Abú Umar), který byl podezřelý z terorismu, podle prokuratury uneslo v Miláně 17. února 2003 komando CIA za pomoci italských agentů. Přepraven byl na americkou základnu v Avianu na severovýchodě Itálie a poté do Egypta, kde byl uvězněn a údajně mučen. Byl propuštěn, ale zůstal v Egyptě a v procesu nesvědčil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám