Hlavní obsah

Oklahoma reklamuje lék proti covidu, který doporučoval Trump. Nefunguje

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oklahoma City

Americký stát Oklahoma se snaží zbavit svých zásob antimalarika hydroxichlorochinu, které nakoupil na základě doporučení tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Experti ale mezitím vyvrátili, že by proti covidu-19 zabíral. Informoval o tom deník The Frontier.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump v Oválné pracovně

Článek

Oklahomské úřady nakoupily léky v dubnu minulého roku. Krok byl tehdy silně kritizován, protože neexistovalo mnoho důkazů o tom, že by látka proti covidu-19 fungovala.

Velkým propagátorem hydroxichlorochinu byl tehdejší prezident Trump. „Co můžeme ztratit? Myslím, že to bude v pohodě,” řekl na tiskovém brífinku k údivu hlavního vládního epidemiologa Anthonyho Fauciho.

Antimalarika proti koronaviru? V USA už to zatrhli, nefunguje to

Koronavirus

Po tomto výroku objednalo antimalarikum minimálně 20 amerických států, ale jen Oklahoma a Utah na jeho pořízení využily státní peníze. Oklahomskou státní kasu to stálo 2 miliony dolarů (43 milionu Kč).

Není Trump, není důvod

Republikánský guvernér Kevin Stitt nákup vehementně bránil. Podle něj mohla být látka využita všelijak a „peníze proto nepřijdou nazmar”.

Zdravotníci ale před použitím hydroxichlorochinu varovali a řada lidí v Stittovu chování viděli snahu zavděčit se prezidentovi Trumpovi a získat přízeň republikánských voličů.

V USA vyhodili experta na vývoj vakcín, byl proti neprověřené léčbě covid-19

Koronavirus

V listopadu 2020 vládní institut pro výzkum veřejného zdraví NIH došel k závěru, že tato látka nemá proti covidu-19 žádný účinek.

Nyní, téměř po roce (a po obměně prezidenta) se Oklahoma snaží zbytečný nákup zvrátit a poslat pilulky hydroxichlorochinu zpátky. „Snažíme se to nějak vyřešit,” řekl guvernérův mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám