Hlavní obsah

Ódy na Bidena odezněly, levé křídlo demokratů zahořklo

– Washington
Právo, Jiří Roškot

Odezněla zdrcující kritika šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, skončily ódy na Joea Bidena, který v noci na pátek přijal prezidentskou nominaci, i obrazovky virtuálního sjezdu demokratů pohasly. Chuť Demokratické strany do volební kampaně je nelíčená, jen její levé křídlo pociťuje hořkost, že bylo vedením odstrčeno.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Democratický kandidát na prezidenta USA a někdejší viceprezident Joe Biden během nominačního projevu

Článek

„Dnes večer udělali skutečně dobrou práci pro stranu, která je lhostejná k hlasům stoupenců sociálních reforem,“ komentovala finále sjezdu Briahna Joy Grayová, mluvčí lídra levice, senátora Bernieho Sanderse, který byl Bidenovi zdatným soupeřem v primárkách.

Frustrace živí napětí

Z jejích slov je cítit frustrace. Ta explodovala, když bouřlivačka Alexandria Ocasio-Cortezová, poslankyně z New Yorku, dostala jen 60 vteřin na to, aby podpořila Sanderse, zatímco republikánští hosté sjezdu, Trumpovi odpůrci, mohli počítat s přinejmenším pěti minutami.

„Pobouření kolem malé role Ocasio-Cortezové je částí širšího napětí mezi oběma křídly strany,“ napsal webový časopis Politico. Biden si je podle něj vědom snahy Trumpova štábu ztotožnit ho s levicí a strašit tím Američany. To také hned udělal Trumpův spojenec, senátor Lindsay Graham.

Biden přijal nominaci na prezidenta USA. Společně překonáme dobu temna, řekl

Volby USA

Potenciální konflikt mezi středovým Bidenovým proudem a sandersovci není dobrým příslibem pro volební účast Američanů mladších 35 let. V souvislosti s Ocasio-Cortezovou navíc přibývají hlasy, že Biden tím nedocenil sílící voličský potenciál Hispánců.

Kvalitu Bidenova projevu ocenili i republikáni

„Nynější prezident selhal ve své základní povinnosti vůči národu, když neochránil Američany ani zemi a tato volební kampaň není jen o získání hlasů, ale o získání srdce a duše Ameriky.“ To bylo mottem sjednocující Bidenovy řeči pronesené tak, jako by mluvil před plnou halou.

„Je to naše chvíle, naše poslání,“ řekl demokrat v proslovu, kterému nechyběl patos závažné chvíle, zato však postrádal konkrétní program, asi proto, aby nezavdal důvod k třenicím mezi svým středovým proudem, levicí a probidenovskými republikány.

Trump bude muset čelit kandidátovi, ne nějaké karikatuře
Chris Wallace, FoxNews

Biden předvedl skvělý výkon, pronesl nejlepší řeč za 47 let ve vrcholné politice, prohlásil uznale Karl Rove, protřelý republikánský volební stratég exprezidenta George W. Bushe. Vysokou známku mu vystavila dokonce i prorepublikánská stanice FoxNews. „Trump bude muset čelit kandidátovi, ne nějaké karikatuře,“ upozornil její moderátor Chris Wallace s poukazem na prezidentovu snahu soustavně líčit Bidena jako duševně stárnoucího politika. Trump se ale držel svého scénáře a ozval se krátce předtím, než Biden skončil.

„Během 47 let Joe neuskutečnil nic z toho, o čem teď mluví. Nikdy se nezmění, (jsou to) jen slova!“ napsal a nyní podle CNN telefonicky dolaďuje pondělní prolog vlastního republikánského nominačního sjezdu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám