Hlavní obsah

Biden je oficiálním kandidátem na prezidenta USA

Milwaukee

Sjezd americké Demokratické strany v úterý večer místního času oficiálně jmenoval bývalého viceprezidenta Joea Bidena kandidátem do listopadových prezidentských voleb. V těch se utká s nynějším republikánským prezidentem Donaldem Trumpem, jenž by měl být oficiálně nominován příští týden.

Foto: ČTK/AP

Joe Biden se usmívá poté, co byl nominován do podzimních amerických prezidentských voleb

Článek

Kvůli pandemii má sjezd netradiční podobu, koná se na dálku. Netradiční nádech měla i samotná Bidenova nominace. Za normálních okolností se v místě konání sjezdu sejdou delegace ze všech 57 amerických států a teritorií a postupně sdělí vedení strany, kolik delegátů u nich získal který kandidát. Tentokrát se však zástupci delegací připojovali do vysílání s krátkým vystoupením z domovských států.

Sám Biden pak nominaci přijal ve svém domě ve státe Delaware. Krátce za ni poděkoval a divákům sdělil, že se uvidí ve čtvrtek, kdy má jako vrchol sjezdu zaznít jeho nominační projev.

Ztrácí Biden náskok? Průzkumy se diametrálně liší

Volby USA

Pro člověka, který na prezidentskou funkci pomýšlí po více než tři desetiletí, byl tento moment z úterního večera realizací dlouho kýženého cíle, hodnotila nominaci Bidena agentura AP. Poprvé se o ni 77letý politik ucházel už v roce 1988, neúspěšná pak byla i jeho kandidatura o dvacet let později, kdy si demokraté vybrali pozdějšího prezidenta Baracka Obamu.

List The New York Times psal o „triumfu osobní politické výdrže” a podotkl, že když se Biden rozhodl nekandidovat v minulých volbách, byly jeho sny o Oválné pracovně všeobecně považovány za uzavřenou kapitolu.

V úterním programu, který se nesl v duchu hesla „na schopnosti vést záleží”, vystoupila řada vysloužilých hvězd strany, jako například bývalí prezidenti Jimmy Carter a Bill Clinton nebo někdejší ministr zahraničí John Kerry.

Přináší chaos, rozděluje. Obamová se na sjezdu demokratů pustila do Trumpa

Amerika

Clinton v předtočeném projevu tvrdě útočil na prezidenta Trumpa, který podle něj na svou roli v Bílém domě nestačí: „Donald Trump říká, že jsme světoví vůdci. No, jsme jedinou velkou průmyslovou ekonomikou, kde se ztrojnásobila míra nezaměstnanosti. V takových časech by měla být Oválná pracovna řídicím centrem. Namísto toho je teď okem hurikánu. Je tam jen chaos.”

I druhý večer konference zahrnoval vystoupení vícero zástupců republikánského tábora. Colin Powell, který působil jako ministr zahraničí v administrativě George Bushe mladšího, přednesl projev, ve kterém znovu podpořil Bidenovu kandidaturu. Povahu bývalého viceprezidenta vyzdvihovala i vdova po prominentním republikánském senátorovi Johnu McCainovi Cindy, byť Bidenovi explicitně nevyjádřila preference směrem k volbám.

Harrisová po boku Bidena začala útokem na Trumpa

Amerika

Demokraté jako první z velkých stran vstoupili s novým formátem sjezdu do neprobádaných vod a řada amerických médií poznamenává, že není jasné, do jaké míry se jim podaří virtuálním programem oslovit nerozhodnuté voliče či republikány znechucené Trumpovou politikou a vystupováním.

Podle monitorovací společnosti Nielsen sledovalo pondělní program na celkem deseti televizních kanálech 19,7 milionu lidí, což je znatelně méně než před čtyřmi lety, kdy si sjezd naladilo 26 milionů diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám