Hlavní obsah

Přináší chaos, rozděluje. Obamová se na sjezdu demokratů pustila do Trumpa

– Washington

Donald Trump je špatný prezident, přináší chaos, rozděluje a zcela mu schází empatie. Během prvního dne nominačního sjezdu Demokratické strany to v pondělí řekla bývalá první dáma Spojených států Michelle Obamová. Jediným způsobem, jak ukončit současný chaos, je podle ní dát na podzim hlas Joeovi Bidenovi.

Foto: Pool, Reuters

Bývalá americká první dáma Michelle Obamová v projevu na nominačním sjezdu Demokratické strany

Článek

„Naše hospodářství je v troskách, protože tento prezident virus příliš dlouho podceňoval,” řekla Obamová v předtočeném projevu. Trump podle ní přináší Spojeným státům chaos, rozděluje společnost a zcela mu chybí empatie: „Donald Trump je špatným prezidentem pro naši zemi.” Funkce prezidenta je podle ní zjevně nad Trumpovy síly.

Bidena a Kamalu Harrisovou, která by se měla stát v případě vítězství viceprezidentkou, ve svém projevu na sjezdu podpořil i někdejší uchazeč o demokratickou nominaci do boje o Bílý dům, vermontský senátor Bernie Sanders. Podle něj je nyní ve hře budoucnost americké demokracie, hospodářství, ale i budoucnost planety. Nadcházející volby označil za „nejdůležitější v moderní historii” USA. Kromě Sanderse v proslovech Bidena podpořilo i několik jeho dalších protivníků z klání o demokratickou nominaci.

Bílý dům ve střehu. Obamová nažhaví sjezd demokratů

Amerika

Na podporu demokratického kandidáta vystoupil na sjezdu i bývalý republikánský guvernér státu Ohio a známý Trumpův kritik John Kasich. Svou podporu soupeře současné hlavy státu označil za „vlasteneckou povinnost”.

První ze čtyř večerů demokratického sjezdu, který se kvůli pandemii bude odehrávat z valné části virtuálně, moderovala ze studia herečka Eva Longoriová Bastónová. Projevy jednotlivých řečníků se pouštěly ze záznamu. Na dálku promluvil i bratr George Floyda, černocha, který na konci května zemřel při policejním zásahu. Philonise Floyd mimo jiné vyhlásil minutu ticha za černošské oběti policejního násilí.

Foto: Pool, Reuters

Americký senátor a někdejší kandidát na prezidenta USA Bernie Sanders

V úterý (středa ráno SELČ) Demokratická strana oficiálně vyšle Bidena jako svého kandidáta do listopadových prezidentských voleb. Na sjezdu v ten den promluví jeho žena Jill a bývalý prezident Bill Clinton. Následující den vystoupí předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, viceprezidentská kandidátka Kamala Harrisová a exprezident Barack Obama. Poslední den sjezdu bude patřit závěrečnému projevu Joea Bidena.

Harrisová po boku Bidena začala útokem na Trumpa

Amerika

Původně se měl sjezd demokratů konat v Milwaukee ve státě Wisconsin. Očekávala se účast až 50 000 lidí. Plány ale překazila pandemie covidu-19, kvůli které demokraté přesunuli program sjezdu z valné části na internet.

Prezidenta Trumpa republikáni formálně nominují svým kandidátem příští týden. Také republikánský sjezd bude kvůli pandemii značně omezený. Trump chce navzdory kritice svou stranickou nominaci přijmout přímo v Bílém domě. Svého soupeře Bidena prezident krátce před začátkem demokratického sjezdu označil za „loutku levicových extremistů” a „trojského koně socialismu”.

Reklama

Výběr článků

Načítám