Hlavní obsah

Obětí nepokojů v USA jsou hlavně policisté. V ulicích jich bylo zraněno už přes 600

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Od vypuknutí rasových nepokojů, které v USA vyprovokovala smrt černocha Geogre Floyda po policejním zákroku, už bylo ve Spojených státech zraněno nejméně 600 strážců zákona. Nejméně 92 amerických policistů se pak stalo obětí cíleného útoku mimo prostředí demonstrací. Ve čtvrtek o tom informovala stanice Fox News.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americká policie. Ilustrační foto.

Článek

Důkazy o tom, že jednotlivé případy útoků přímo souvisejí se současným napětím v americké společnosti, respektive nepokoji, které propukly po celé zemi, chybějí. Nabízí se ale srovnání s předchozími roky.

Z oficiálních statistik amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) vyplývá, že za celý rok 2018 (statistika za loňský rok ještě není k dispozici) bylo ve službě zraněno 18 tisíc příslušníků policejních složek. Od smrti George Floyda 25. května k 11. červnu došlo ke zranění po útoku, nikoliv například při autonehodě, nejméně 600 policistů.

Jednoho z policistů stíhaných za smrt Floyda pustili z vazby. Zaplatil kauci 17 milionů

Amerika

Bodnutí do krku

Jednou z obětí takzvaně nevyprovokovaného útoku byl newyorský policista, kterého 3. června na ulici napadl muž s nožem a pobodal ho na krku. Podle vyšetřovatelů nešlo o náhodný útok, ale o plánovaný pokus o vraždu. Nejmenovaný policista nicméně útok podle stanice Fox News přežil a útočník byl postřelen a zadržen.

Minneapolis chce po smrti Floyda zrušit městskou policii

Amerika

Postřeleni byli ale v uplynulých dnech i američtí policisté. Například devětadvacetiletý policista z Las Vegas Shane McGlone. Tohoto strážce zákona kdosi na ulici bez varování střelil do hlavy, nyní v nemocnici stále bojuje o život a jeho stav vyžaduje připojení na přístroje.

Život za kamarádovu zastavárnu

Smrtí skončil útok na 77letého penzionovaného kapitána policie v St. Louis Davida Dorna, který byl zastřelen ve chvíli, kdy bránil zastavárnu svého přítele před rabujícím davem.

Udělejte si obrázek sami: Takhle probíhal policejní zákrok na černocha Floyda

Amerika

Zástupce šerifa v okresku San Luis Obispo v Kalifornii Ian Parkinson v Kalifornii o svůj život stále bojuje s kulkou v hlavě. Týden předtím, než byl napaden a spolu s dalším policistou postřelen, napsal Parkinson na internet příspěvek o tom, jak má rád svou práci. Postřelen byl ve službě během ozbrojeného útoku na policejní stanici, kde sloužil.

Reklama

Výběr článků

Načítám