Hlavní obsah

Obamův strýc může zůstat v USA jako legální přistěhovalec

Washington

Strýc amerického prezidenta Baracka Obamy narozený v Keni může ve Spojených státech zůstat jako legální přistěhovalec, přestože byl od 80. let v zemi protiprávně a předloni byl zatčen kvůli jízdě v opilosti. V úterý o tom rozhodl soud v Bostonu.

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Devětašedesátiletý Onyango Obama je nevlastním bratrem Obamova zesnulého otce. Přišel do USA v roce 1963, aby zde studoval. Přetáhl však vízum, které platilo do roku 1970. V 80. letech soud zamítl jeho žádost o trvalý pobyt a vyzval ho, aby opustil USA.

Onyango Obama ale neodjel a zůstal v zemi ilegálně. Přišlo se na to v létě 2011, kdy byl zapleten do nehody ve Framinghamu ve státě Massachusetts a měl v krvi alkohol. Obvinění z jízdy pod vlivem alkoholu posléze soud zamítl a Obamovi právníci se odvolali proti rozhodnutí o deportaci z 80. let.

Soudce: Je to gentleman

Soudce Leonard Shapiro v úterý jeho pobyt legalizoval na základě zákona, podle něhož mohou povolení k pobytu dostat cizinci, kteří přišli do země před rokem 1972 a jsou morálně způsobilí.

"Zdá se mi, že je gentleman a jsem pro to, aby mu bylo povolení na tomto základě uděleno," řekl soudce, který připomněl, že Onyango Obama žije v USA již 50 let. Stejně tak v USA platí daně, dobrovolně pracuje ve své komunitě a je "dobrým sousedem".

Mám tady synovce. Je to prezident

Na dotaz soudce, zda má v USA příbuzné, Onyango Obama řekl, že má sestru a dvě neteře. "Také mám synovce," řekl. Na výzvu, aby uvedl jméno synovce, řekl: "Barack Obama". "Je prezidentem Spojených států," dodal.

Soudce Shapiro také před třemi lety rozhodl o udělení azylu prezidentově tetě a sestře Onyanga Obamy, Zeituni Onyangové. Prezidentova teta přišla do USA v roce 2000 a požádala o azyl. Soud ji nejprve v roce 2004 odmítl. Zůstala v zemi ilegálně a azyl nakonec v roce 2010 dostala.

Podle amerických médií nemá Onyango Obama zřejmě blízké vztahy s prezidentem. Podle kritiků byl však jeho případ přesto posuzován benevolentněji, než u jiných žadatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám