Hlavní obsah

Obamu zradil mikrofon při neformálním rozhovoru s Medvěděvem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama musel v úterý hájit své výroky, které pronesl při setkání se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem. Obama na summitu OSN o jaderné bezpečnosti prohlásil, že po podzimních prezidentských volbách bude mít "více prostoru" při řešení otázek, jako je protiraketová obrana. Podle republikánského kandidáta Mitta Romneyho jde o "alarmující a znepokojivý vývoj" ve vztahu s Ruskem.

Po volbách budu mít více prostoru, věří si ObamaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Obama a Medvěděv v pondělí na summitu OSN v Soulu jednali o řadě otázek, včetně chystaného amerického protiraketového deštníku, který vzbuzuje odpor Moskvy. Výroky z neveřejného rozhovoru, které zachytily mikrofony bez vědomí obou politiků, v USA vyvolaly ostrou kritiku republikánů.

"Pokud jde o všechny tyto záležitosti a především o protiraketovou obranu, tak se to dá vyřešit, ale je zapotřebí, aby mi dal prostor," řekl Obama Medvěděvovi v narážce na Vladimira Putina, který nastoupí do prezidentské funkce v květnu.

Americký prezident naznačil, že jednání budou snazší až na konci roku. "Po volbách budu mít větší flexibilitu," dodal Obama.

"Rozumím. Předám tuto informaci Vladimirovi," odpověděl Medvěděv.

Pobouření republikáni

Obamova slova vyvolala ostrou kritiku republikánského kandidáta Mitta Romneyho, který má největší šanci se Obamovi postavit v listopadových volbách.

"Když americký prezident říká vůdci Ruska, že může být po volbách flexibilnější, je to alarmující a znepokojivý vývoj," řekl Romney.

Bývalý guvernér Massachusetts Romney upřesnil, že Moskvu považuje za největšího geopolitického rivala, který se řadí na stranu nejhorších režimů. "Když jdeme do OSN, tak kdo vždy stojí na straně nejhorších světových hráčů? Je to pokaždé Rusko, obvykle s Čínou po boku," prohlásil Romney.

Obama v úterý řekl, že chce po zbytek letošního roku konzultovat s Rusy technické otázky protiraketové obrany. Zdůraznil také, že letošek je v obou zemích volebním rokem. "Teď není vhodná doba pro tento druh důkladných konzultací," uvedl s tím, že reakce republikánů jen potvrzují, že teď není prostředí vhodné pro dosažení dohody. "Myslím, že to v roce 2013 půjde lépe," uvedl Obama a zdůraznil, že se nesnažil nic skrývat.

Reklama

Výběr článků

Načítám