Hlavní obsah

Obamu podporuje i herec Will Smith

Novinky, ČTK, aš, Novinky, Los Angeles Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Baracka Obamu, jenž usiluje o nominaci do voleb amerického prezidenta za demokraty, v pátek veřejně podpořil herec Will Smith. Podporu mu vyjádřili také dva prominentní politici - arizonská guvernérka Janet Napolitanová a bývalý senátor Gary Hart.

Článek

Na Obamovu stranu se v pátek postavil černošský herec a rapper Will Smith. "Já a moje žena zcela podporujeme Baracka Obamu, se kterým jsem se už párkrát potkal, a doufáme, že ho budeme podporovat i jako prezidenta USA," řekl Smith při premiéře svého filmu Já, legenda. „Představuje perfektní volbu pro budoucnost Ameriky,“ dodal 39letý herec v Berlíně. Není jediným hercem, který se přihlásil k černošskému kandidátovi. Obamu podporuje také George Clooney a Oprah Winfreyová.

Podpora Napolitanové má pro Obamu značný praktický význam. Demokratka Napolitanová je jednou z mála žen v USA v guvernérské funkci a patří k nejvlivnějším političkám v Arizoně, tedy státě, kde v předcházejících prezidentských volbách pravidelně vítězili republikáni a tentokrát by ho mohli získat podle analytiků demokraté. Primárky se zde budou konat 5. února.

Napolitanová je guvernérkou již podruhé v řadě. Občas se o ní spekuluje jako o možné kandidátce na viceprezidenta nebo na ministerskou funkci v případné demokratické administrativě.

Obamu také podpořil Gary Hart, někdejší senátor z Colorada, který dvakrát neúspěšně kandidoval na prezidenta v 80. letech. Hart v té době patřil k nadějím Demokratické strany, než jeho ambice zlikvidovala nemanželská aféra.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama bojuje s Clintonovou o nominaci

V USA ve čtvrtek začínají primárky, které rozhodnou, koho američtí demokraté a republikáni letos vyšlou do boje o prezidentské křeslo. Kolotoč voleb začne...

PROFIL: Barack Hussein Obama

Černošského senátora z Illinois Baracka Obamu řadily průzkumy v roce 2007 mezi přední demokratické kandidáty na post příštího amerického prezidenta. Obama...

Výběr článků

Načítám