Hlavní obsah

Kerry podpořil Obamu na cestě do Bílého domu

Novinky, rei, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Vlivný demokratický senátor a někdejší neúspěšný uchazeč o funkci prezidenta Spojených států John Kerry ve čtvrtek podpořil v boji o Bílý dům Baracka Obamu před Hillary Clintonovou, manželkou Kerryho přítele Billa Clintona. Kerry tak učinil na mítinku v Jižní Karolině.

Foto: Joshua Lott , Reuters

Obama Barack (vlevo) s Johnem Kerrym

Článek

Obama „může být, měl by být a bude příštím americkým prezidentem. Víc než kdokoliv jiný může pomoci USA nastolit nový kurs,“ řekl Kerry. K výhradám Clintonové, že Obama je příliš mladý dodal: „Volíme úsudek a charakter, nikoliv počet let na Zemi.“

Kerry není po porážce Georgem Bushem v prezidentských volbách v roce 1994 nejpopulárnějším demokratem, ale jeho emailová adresa registruje tři milióny příznivců, kteří mohou být důležitým jazýčkem na vahách při výběru kandidáta na křeslo příštího amerického prezidenta. Dosud si totiž Obama s Clintonovou vedou vyrovnaně. Newyorská senátorka sice ztratila v prvním volebním shromáždění v Iowě, v primárkách v New Hampshiru ale porážku senátoru z Illinois vrátila.

Právě v Jižní Karolině se primárky uskuteční ještě v průběhu ledna.

Kelly svou podporu Obamovi vyslovil po čtvrtečním rozhodnutí guvernéra Nového Mexika Billa Richardsona upustit od kandidatury. Zdroj blízký guvernérovi naznačil, že Richardson vyzve početnou americkou hispánskou komunitu k podpoře Hillary Clintonové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám