Hlavní obsah

Obama vyzdvihl roli Ruska, mělo by se v Sýrii ale více zaměřit na IS

Americký prezident Barack Obama vyzval Rusko, aby se v Sýrii více zaměřilo na ničení Islámského státu a nikoliv na podporu prezidenta Bašára Asada. Obama vyzdvihl roli, jakou Rusko při řešení krize hraje. Označil ho za konstruktivního partnera.

Foto: Pool, Reuters

Americký prezident Barack Obama na summitu v Manile

Článek

Obama ocenil úterní slova ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko dopadne strůjce nedávné exploze v letadle z Egypta. V něm zemřelo 224 lidí, převážně ruských turistů. Putin řekl, že jeho země zintenzivní vzdušné údery proti radikálům v Sýrii.

"Pokud skutečně přesune svou pozornost a pozornost své armády na to, co je hlavní hrozbou - což je IS - pak to rádi vidíme," řekl Obama na okraj vrcholné schůzky Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Manile.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Takto v několika posledních týdnech nejednali. Možná, že teď, když vidí, že IS sundal jeden z jejich letounů při hrozném neštěstí, bude ta změna orientace pokračovat," poznamenal Obama.

Šéf Bílého domu potvrdil, že měl několik rozhovorů s Putinem minulý týden na summitu G20 v Turecku a předtím v sídle OSN v New Yorku. Podle agentury AFP uvítal roli Ruska v rozhovorech o ukončení krize v Sýrii a s poukazem na nedávná jednání ve Vídni o této otázce řekl, že Moskva byla "konstruktivním partnerem" v úsilí o politickou transformaci Sýrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám