Hlavní obsah

Obama: Nenecháme je vytvořit chalífát, i kdybychom měli rozšířit údery

– Washington

Islamisté v Iráku nesmějí vytvořit chalífát, i kdyby Spojené státy měly rozšířit letecké údery v zemi. Uvedl to v pátečním rozhovoru s americkým deníkem The New York Times prezident Barack Obama. Podle něj musí ale iráčtí vůdci nejdříve najít způsob, jak mezi sebou spolupracovat.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident USA Barack Obama schválil cílené letecké údery v Iráku proti sunnitským radikálům z Islámského státu.

Článek

Obama rovněž vyjádřil obavy z toho, že by Rusko mohlo napadnout Ukrajinu, i pochybnosti nad tím, zda izraelský premiér a palestinský prezident budou schopni dosáhnout dlouhodobé mírové dohody.

„Nenecháme je vytvořit v Sýrii a Iráku chalífát," uvedl Obama na adresu islamistů v Iráku. Prezident poskytl rozhovor komentátorovi deníku Thomasu Friedmanovi v pátek v době, kdy americké letouny zahájily první bombardování islamistických ozbrojenců na severu Iráku. [celá zpráva]

„Ale můžeme jim (islamistům) v tom zabránit, jen když víme, že máme partnery přímo na místě, kteří nám jsou schopni poskytnout potřebnou pomoc," dodal Obama. Ten rovněž ocenil představitele iráckého Kurdistánu, mimo jiné i za jejich toleranci k ostatním náboženstvím a sektám. Dodal, že Američané jim chtějí pomoci. „Nicméně nechci, abychom se stali iráckým letectvem," dodal.

Na mír v Gaze příliš nevěří

Obamova administrativa se rovněž poslední dobou snaží přimět Izrael i Palestince k uzavření příměří v Pásmu Gazy. Americký prezident ale vyjádřil pochybnosti nad tím, zda jsou izraelský premiér Benjamin Netanjahu a palestinský vůdce Mahmúd Abbás schopni dosáhnout nějaké dlouhodobější mírové dohody podobnou úmluvám, kterou v minulosti uzavřeli někdejší egyptský prezident Anvar Sadat a bývalí izraelští premiéři Menachem Begin a Jicchak Rabin.

V určitém ohledu je Bibi (Netanjahu) příliš silný a Abbás je příliš slabý, aby je to spojilo a dosáhli podobného řešení jako Sadat a Begin či Rabin," dodal Obama. Jeho vlastní možnosti mírovou dohodu zprostředkovat jsou prý omezené vzhledem k nedostatku touhy ze strany izraelských a palestinských vůdců.

„Můžete dovést lidi k vodě, oni se ale musí napít. A zatím to vypadá, že nechtějí," dodal. Obama také vyjádřil pochyby, že Netanjahu bude s to dělat obtížné kompromisy kolem izraelských osad na Západním břehu Jordánu. Připomněl, že Netanjahuova popularita po operaci v Pásmu Gazy se v Izraeli ještě zvýšila.

„A když necítí určitý domácí tlak, tak je těžké si ho představit, že je s to udělat některé velmi obtížné kompromisy, včetně toho, aby se postavil hnutí osadníků," řekl Obama.

„Putin nechce ztratit tvář”

Kromě Blízkého východu se v rozhovoru věnoval i krizi na Ukrajině. Podle něj jsou vyhlídky na dosažení diplomatické dohody, která by zabránila ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi případně podniknout invazi na Ukrajinu.

„Dohody je možné dosáhnout. Nicméně nacházíme se v nebezpečné době, částečně proto, že pozice separatistů se oslabily. Myslím, že Putin nechce ztratit tvář. Takže možnosti dosažení kompromisu zůstávají, nicméně nejsou nijak široké," uvedl.

„Mohl by invazi podniknout," dodal na adresu Putina. Obama již delší dobu čelí z některých kruhů kritice za to, že se příliš obává toho, aby USA zasahovaly do konfliktů v zahraničí. Nyní prezident zavtipkoval, že si někdy přeje, aby Spojené státy byly více jako Čína, tedy velmoc, od které nikdo žádný zásah neočekává.

Reklama

Výběr článků

Načítám