Hlavní obsah

Obama: Na světě není pro Islámský stát místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ve středu odsoudil vraždu amerického nezávislého novináře Jima Foleyho, kterého zabili bojovníci Islámského státu (ISIL). Uvedl, že pro Islámský stát není v dnešním světě místo a nutně selže.

Foto: Steven Senne, ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama

Článek

„Celý svět je šokován brutální vraždou Jima (Foleyho) teroristickou skupinou ISIL. Mluvil jsem s Foleyovými a řekl jsem jim, že všichni máme zlomená srdce,” prohlásil šéf Bílého domu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr z videa, které zveřejnili islamisté.

Zdůraznil, že Foleyho postoje byly zcela odlišné od postojů jeho vrahů: „ISIL řádí ve městech a vesnicích, zbaběle zabíjí nevinné neozbrojené civilisty. Unáší ženy a děti, mučí je, znásilňují a zotročují. Vraždí muslimy, sunnity i šíity po tisících, cílí na křesťany, na náboženské menšiny, vyhání je z domů, vraždí je jen kvůli tomu, že vyznávají jiné náboženství. Jejich oběťmi jsou většinou muslimové. Hovoří o válce se Západem a USA, ale útočí na sousedy.“

Popravený James Foley

Obama dodal, že ISIL nemá žádnou ideologii postavenou na lidských hodnotách, ale ideologii ničení. Proto podle něj nemá budoucnost: „Tito lidé zcela selžou, protože v budoucnosti vyhrají ti, kdo budují a ne ti, co ničí.“

Američané podnikli od úterý na tucet náletů na pozice sunnitských radikálů v Iráku a neodradilo je ani zveřejnění videa, kde Islámský stát uvedl, že Foleyho zabil právě kvůli americkým útokům. Spojené státy s údery neustaly, přestože Islámský stát drží i další rukojmí a varoval, že i oni mohou zemřít. [celá zpráva]

Americké nálety cílily především na oblast mosulské přehrady s cílem pomoci kurdským a iráckým vládním silám, aby vytvořily kolem nádrže nárazníkovou zónu.

Američané tušili, co ISIL udělá

Podle televize Fox News několik vysokých představitelů USA, kteří jsou obeznámení se situací, řeklo, že Islámský stát velmi nedávno vyhrožoval smrtí Foleyho, aby zabránil pokračování amerických náletů. Američané je zahájili před dvěma týdny, když Islámský stát zaútočil na město Sindžár, odkud utekly tisíce členů náboženské menšiny jezídů.

Údery USA zintenzivnily, když sunnitští radikálové ovládli mosulskou přehradu a přiblížili se k městu Irbíl.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

„Spojené státy se nesmějí krčit před těmito teroristickými nemilosrdnými požadavky tak, že by zůstaly stranou,“ řekl republikánský jestřáb a člen Sněmovního výboru pro zpravodajské služby Mike Pompeo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám