Hlavní obsah

Obama láme rekordy přízně veřejného mínění

– WASHINGTON

Necelý měsíc před nástupem Baracka Obamy do funkce je s nově zvoleným americkým prezidentem spokojeno rekordních 82 procent dotázaných. Ukázal to průzkum veřejného mínění televize CNN, jehož výsledky byly zveřejněny ve středu.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama

Článek

Obama si tak ještě polepšil o tři procenta ve srovnání s předchozím průzkumem, který se uskutečnil 1. a 2. prosince a v němž mu plnou podporu vyjádřilo 79 procent respondentů.

George Bushe těsně před nástupem do prezidentské funkce v lednu 2001 podporovalo 65 procent dotázaných a jeho předchůdce Billa Clintona koncem prosince 1992 67 procent respondentů.

Barack Obama "získal lepší skóre v hodnocení než Bill Clinton, Ronald Reagan i oba Georgové Bushové," uvedl k výsledkům průzkumu vedoucí oddělení průzkumu veřejného mínění u CNN Keating Holland.

Kromě toho 80 procent dotázaných v průzkumu CNN vyjádřilo souhlas se všemi návrhy na složení nového vládního týmu, které Obama oznámil v minulých týdnech.

Průzkum se uskutečnil od 19. do 21. prosince a zúčastnilo se ho 1013 dotázaných. 

Obama nyní tráví vánoční svátky s rodinou na rodné Havaji. Prezidentského úřadu se ujme v poledne 20. ledna, poté co na washingtonském Kapitolu složí prezidentskou přísahu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám