Hlavní obsah

Obama chce dalších 83 miliard na Irák a Afghánistán

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama požádal dopisem Kongres o poskytnutí dalších 83,4 miliardy dolarů (asi 1,6 biliónu korun) na letošní operace v Iráku a Afghánistánu. Dodal, že jeho žádost se týká „poslední plánované dodatečné platby za válku“.

Foto: Jim Young , Reuters

Prezident Barack Obama na americké základně v Iráku

Článek

Podle prezidenta je dodatečných prostředků potřeba na změnu strategie a posílení v Afghánistánu a snížení počtu bojových jednotek v Iráku. Obama chce 75,8 miliardy (1,5 bln. Kč) pro Pentagon a dalších sedm na pomoc zahraničním vládám včetně pákistánské, která má dostat 1,8 miliardy (36 mld. Kč), informovala agentura AP.

Stanice BBC dodala, že by v případě schválení prezidentovy žádosti letošní rozpočet USA na válku vyrostl na 150 miliard dolarů (3 bln. Kč). Loni vydala administrativa George W. Bushe 188 miliard (přes 3,7 bln. Kč) a v předchozím roce 171 miliard (3,4 bln. Kč). Kongres Obamovi peníze pravděpodobně přiklepne, v obou jeho komorách mají totiž jeho demokraté většinu. 

Prezident zákonodárcům napsal, že žádá o „poslední plánované dodatečné platby za válku“. Poznamenal, že od teroristických útoků na Spojené státy 11. září 2001 schválil Kongres 17 dodatečných finančních injekcí na akce v Iráku a Afghánistánu v celkové výši 822,1 miliardy dolarů (téměř 16,5 bln. Kč).

Obama ještě jako senátor odmítal žádosti svého předchůdce na uvolnění dodatečných prostředků. Vojenské akce Američanů v Iráku a Afghánistánu už přišly odhadem na bilión dolarů (20 bln. Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám