Hlavní obsah

Obama a Romney se přeli o zahraniční politice, došlo i na koně a bajonety

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daytona Beach
Aktualizováno

Spojené státy by měly hrát vůdčí roli, aby byl zajištěn ve světě mír. V poslední televizní debatě na Floridě se na tom shodli hlavní kandidáti na amerického prezidenta Barack Obama a Mitt Romney. Chtějí, aby skončil syrský prezident Bašár Asad, Írán se vzdal svých jaderných ambicí a muslimové se neuchylovali k radikalismu. Jejich názory na to, jak naplnit tyto vize, se ale mnohdy rozcházejí.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Mitt Romney s Barackem Obamy během poslední televizní debaty

Článek

Kandidáti na sebe tolik neútočili jako v případě druhé debaty, kritikou ovšem nešetřili, i když se v principech zahraniční politiky shodují.

Podle prvního průzkumu stanice CNN byl v debatě úspěšnější Obama. Uvedlo to 48 procent lidí, zatímco Romneyho hodnotilo lépe 40 procent. Anketa televize CBS dopadla pro Obamu ještě lépe poměrem 53:23 procent.

„Amerika musí být silná. Musíme hrát vedoucí roli,“ prohlásil Romney. Obamova vláda ji podle něj oslabuje. Romney v úvodu poznamenal, že s arabským jarem na Blízkém východě a v severní Africe přišly naděje, které se nenaplnily, protože nastaly nové turbulence v Sýrii, Libyi, na severu Mali či v Egyptě. „Írán má dva roky k jaderné bombě,“ řekl Romney.

„Hrajeme vedoucí roli,“ reagoval na Romneyho Obama. „Ukončili jsme válku v Iráku, zabili jsme lídra Al-Káidy, ukončujeme válku v Afghánistánu, který si musí převzít odpovědnost,“ vyjmenoval a k Libyi řekl, že USA organizovaly úspěšnou koalici a zbavily se diktátora Muammara Kaddáfího za peníze, které Washington utratí za dva týdny v Iráku.

Romney: Vládě chybí strategie

„Kéž bychom měli lepší vize do budoucna, takže by nemuselo docházet k těmto společenským výbuchům,“ reagoval Romney. Uvedl, že k tomu by ale byla zapotřebí silná ekonomika, armáda, spojenci a držení se vlastních principů. Obamova vláda to podle něj nezajistila, protože jí chybí strategie.

Foto: ČTK/AP

Mitt Romney a Barack Obama

„Jsem rád, že hovoříte o Blízkém východě, když jste řekl, že hlavní geopolitický nepřítel je Rusko. Vaše zahraniční politika je z osmdesátých let, sociální politika z let padesátých a ekonomika z dvacátých,“ osočil Romneyho Obama a opakovaně také připomněl, že Romney mluví proti válce a zároveň prosazuje, aby se do Iráku vrátilo 20 000 amerických vojáků.

Máme taky méně koní a bajonetů, protože armáda se změnila.
Barack Obama

„Řekl jsem, že Rusko je geopolitický nepřítel, ale Írán je hlavní bezpečnostní riziko,“ opáčil Obamovi Romney. „Musíte ale znít jasně před našimi spojenci a světem,“ poučil naopak Obama Romneyho o tom, jak se vede diplomacie.

Vojáky v Sýrii nechtějí

Kritika Romneyho pokračovala také v otázce Izraele, jehož si údajně Obama nevšímá. K Sýrii zopakoval, že je nutné, aby prezident Bašár Asad skončil a USA a spojenci identifikovali umírněnou opozici a pomohli jim v boji s Asadem. „Nevyslal bych armádu do Sýrie a nepředpokládám to ani do budoucna. Máme dostatek prostředků na podporu těchto skupin,“ řekl Romney.

„V tom se nelišíme. To je politika, jakou děláme,“ poznamenal Obama.

Foto: ČTK/AP

Debata o zahraniční politice byla méně útočná.

Romney rovněž kritizoval škrty v armádním rozpočtu. Poznamenal, že chce víc lodí a letadel. „Neměl jste dost času studovat, jak armáda funguje. Máme taky méně koní a bajonetů, protože armáda se změnila,“ reagoval Obama.

Oba kandidáti ujistili spojenectví mezi USA a Izraelem a shodně uvedli, že Washington v případě útoku na Izrael svého partnera podpoří. V té souvislosti řekli, že je nepřijatelné, aby byl Írán schopen vyrobit jadernou bombu. Podle Romneyho Obama íránskému režimu ustupuje. „Írán má blíž k jaderné bombě než před čtyřmi lety,“ poznamenal.

Debata se vedla také o Číně a Afghánistánu. Romney překvapivě prohlásil, že USA by měly do konce roku 2014 z Afghánistánu odejít. Ještě nedávno tento plán stahování kritizoval.

Reklama

Související články

Romney měsíc před volbami předstihl Obamu

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney díky úspěšné debatě minulý týden předstihl v preferencích svého soupeře, demokratického prezidenta...

Výběr článků

Načítám