Hlavní obsah

O kontaktech lidí z Trumpova okolí měli Američany informovat i evropští spojenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vláda Donalda Trumpa nestačí odrážet nařčení o stycích svých zástupců s ruskou stranou před nástupem prezidenta do Bílého domu. Měli se o to zasloužit i pobočníci předchozího prezidenta Baracka Obamy, kteří na konci Obamova mandátu šířili informace v administrativě. O možném spojení lidí z Trumpova okolí s Rusy je měli informovat také evropští spojenci. Napsal to v pátek deník The New York Times.

Foto: ČTK/AP

Ruský velvyslanec ve Spojených státech Sergej Kisljak na archivním snímku

Článek

„Spojenci Ameriky, včetně britských a nizozemských, poskytli informace popisující schůzky v evropských městech mezi ruskými představiteli (a dalšími z blízkosti ruského prezidenta Vladimira V. Putina) a společníky zvoleného prezidenta Trumpa,“ napsal list s odkazem na tři nejmenované bývalé vládní zástupce.

Bílý dům podle zdrojů v době končícího Obamova mandátu cíleně šířil informace o údajných ruských snahách vměšovat se do prezidentských voleb mezi další vládní zástupce. Podle zprávy je k tomu vedly dva důvody: chtěli do budoucna zamezit možným podobným snahám v době voleb, ať už v USA nebo v Evropě, a také chtěli zabránit tomu, aby získané stopy nemohly jen tak snadno vychladnout.

New York Times doplnily, že samotné americké tajné služby zachytily komunikaci ruských zástupců, některých z Kremlu, probírající kontakty s lidmi kolem Trumpa.

Bílý dům: Chtějí odvést pozornost od porážky

Deník zprávu zveřejnil na pozadí nových odhalení o schůzkách Trumpových lidí s ruskou stranou. Ve čtvrtek přiznal dvě schůzky, včetně mezi čtyřmi očima, s ruským velvyslancem Sergej Kisljakem ministr spravedlnosti Jeff Sessions. O den později vyšlo najevo, že s ním už během loňského republikánského kongresu mluvil Trumpův zahraničněpolitický poradce Carter Page.

Trump to označil za hon na čarodějnice a jeho mluvčí Sean Spicer k tomu přidal: „Jedinou novou informací je to, že politici v Obamově administrativě usilovali o to vytvořit falešný příběh, aby mohli omluvit svou vlastní porážku ve volbách.“

Reklama

Výběr článků

Načítám