Hlavní obsah

Netanjahu odmítl jednat s Obamou

– Washington

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl pozvánku na jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou, které se mělo odehrát tento měsíc ve Washingtonu. Oznámil to Bílý dům, který byl tímto rozhodnutím překvapen, uvedla agentura AFP. Zvláště kvůli jaderné dohodě světových velmocí s Íránem prosazené právě Obamou se v posledních letech zhoršily dříve blízké vazby Izraele a USA.

Článek

Jak uvedl Obamův poradce, izraelská vláda požádala, zda by se schůzka s prezidentem mohla uskutečnit 17. či 18. března. Bílý dům přede dvěma týdny vybral 18. březen.

"Těšili jsme se na uspořádání bilaterálního setkání a byli jsme překvapeni, když jsme se prvně z médií dozvěděli, že premiér namísto toho, aby přijal naše pozvání, se rozhodl svou návštěvu zrušit," uvedl mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Ned Price.

"Informace, že jsme nebyli schopni přizpůsobit se premiérově programu, nejsou pravdivé," dodal.

V Izraeli bude v úterý jednat americký viceprezident Joe Biden. Netanjahu ho krátce před návštěvou nazval "přítelem" a prohlásil, že jeho cesta je důkazem blízkých vztahů obou zemí.

Velký posun v izraelsko-palestinských vztazích se ale během Bidenových jednání s izraelskými i palestinskými představiteli neočekává.

Reklama

Výběr článků

Načítám