Hlavní obsah

Následujte Mohameda a propusťte mého syna, žádá Islámský stát matka amerického novináře

Washington

Matka amerického novináře Stevena Sotloffa Shirley se obrátila na hlavu Islámského státu abú Bakra Bagdádího, aby ho propustil. Když Islámský stát podřezal jiného novináře Jamese Foleyho, pohrozil, že stejný osud čeká i Sotloffa, jestli neskončí americké nálety na Irák.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vzkaz matky zajatého amerického novináře Video: Reuters

 
Článek

„Vy, chalífa, můžete udělit milost. Prosím vás, abyste propustil mého syna, abyste použil své autority a ušetřil jeho život,“ řekla Shirley ve videoposelství. „Žádám, abyste použil své autority, ušetřil jeho život a následoval příkladu proroka Mohameda,“ dodala. Prorok chránil muslimy, židy i křesťany.

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí při vystoupení v Mosulu

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Chci to co každá matka, vidět děti svých dětí. Prosím vás, abyste mi to umožnili,“ dodala v emotivním vyjádření a doplnila: „Steven nemá žádný vliv na akce americké vlády. Je to nevinný novinář.“

O únosu Sotloffa se informovalo jen minimálně. Islámský stát matku varoval, že pokud o něm bude informovat média, bude zabit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Steven Joel Sotloff na videuVideo: Reuters

Situace se ale změnila po vraždě Jamese Foleyho. Samozvaný popravčí ve videu, které zachycovalo jeho konec, také ukázal Sotloffa: „Život tohoto amerického občana, Obamo, závisí na tvém dalším rozhodnutí.“ [celá zpráva]

Kromě Sotloffa Islámský stát zadržuje ještě mladou Američanku. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

Návrat uneseného

Americký novinář a spisovatel Peter Theo Curtis, který byl v neděli propuštěn ze syrského zajetí, dorazil ve středu do Spojených států a po dvou letech se setkal s rodinou a přáteli.

Podle amerických úřadů Curtise unesla fronta An-Nusra, skupina napojená na teroristickou organizaci Al-Káida. An-Nusra je v Sýrii soupeřem extremistů z Islámského státu (IS).

Reklama

Výběr článků

Načítám